Fiskeridirektoratet var blant aktørene som bisto politiet med aksjonen.

Slik hjalp Fiskeridirektoratet politiet

Fiskeridirektoratet bidro både i forkant og underveis i politiaksjonen i Finnmark. Fremover skal de gå igjennom beslaglagte dokumenter.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har deltatt med personell fra Fiskeridirektoratet for å legge til rette for en best mulig aksjon, sier seksjonssjef for kriminalitetsforebygging Karianne Moen i en sak på Fiskeridirektoratet sine nettsider.

Karianne Moen, seksjonssjef for kriminalitetsforebygging i Fiskeridirektoratet.

Aksjonen startet onsdag 23. april og var rettet mot en næringsaktør i Finnmark. Så langt har åtte personer blitt pågrepet og syv selskaper er under etterforskning, i forbindelse med ilandføring, brudd på straffeloven for grove regnskapsovertredelser og som et ledd i en organisert kriminell gruppe. Politiet har hatt en skjult etterforskning mot selskapene siden sommeren 2024.

– Vi har ansvar for tilsyn og kontroll i fiskerinæringen, og vi bistår politiet når vår fagkompetanse er nødvendig i etterforskning. Vi har derfor satt inn erfarne og kompetente kontrollører for å bidra til en grundig aksjon, sier Moen.

På en pressekonferanse i regi av politiet onsdag klokken 17 understreket Moen Fiskeridirektoratets evne og vilje til og bekjempe fiskerikriminalitet. 

- Vi har ressurser, kompetanse og kapasitet til å bekjempe fiskerikriminalitet, og slike målrettede aksjoner er måten vi får bukt med lovbrytere på.

Fiskeridirektoratet har et nært samarbeid med politiet og yter faglig bistand i saker som krever spesialisert kunnskap om fiskerinæringen.

Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.

– Vår rolle er å avdekke og dokumentere lovbrudd, men også å sanksjonere der det er grunnlag for det. Når det er behov for etterforskning, bistår vi politiet med vår fagkompetanse, sa fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen onsdag.

I tillegg til Fiskeridirektoratet, bidro også Kystvakten, Skatteetaten og Tolletaten til aksjonen. Moen understreker betydningen av tverretatlig samarbeid i kampen for å avdekke omfattende og organisert fiskerikriminalitet. 

– Fiskeridirektoratet jobber metodisk og langsiktig med kriminalitetsbekjempelse, basert på risikoanalyser og store mengder informasjon. Dette er kompetanse som er viktig for å kunne gjennomføre en vellykket aksjon, og som vi bidrar med i et samarbeid med andre etater, sier hun.

Fiskeridirektoratets rolle slutter ikke med selve aksjonsdagen.

– I oppfølgingen vil vi fortsette å bistå politiet i etterforskningen – blant annet med gjennomgang av beslaglagt dokumentasjon, og ved å supplere med innsikt og analyser av data Fiskeridirektoratet sitter på knyttet til næringsaktørens fiskeriaktiviteter, avslutter Karianne Moen.