Bilde fra venstre: Johan Espelund og Daniel Kvam.

Optimar er videre til siste fase i banebrytende prosjekt

Prosjektet er en innovasjonskonkurranse underlagt Fiskeridirektoratets FangstID-program, og utfordrer industrien til å utvikle løsninger for automatisk fangstregistrering og rapportering om bord på fiskefartøy, så nært selve fangstoperasjonen som mulig. Prosjektet ble ble startet i november 2022 og nå er Optimar en av tre selskaper som går videre til siste fase.

Publisert

 – Ved avslutningen av hver fase evalueres arbeidet, og bare de mest lovende løsningene går videre, forklarer R&D Project Manager i Optimar, Johan Espelund.

Prosjektet har som mål å utvikle og implementere ny teknologi som ikke finnes på markedet i dag.

– Det både er og har vært utrolig spennende. Vi er stolte av å ha kommet til den siste fasen. Det sier noe om nivået på teknologien vår og hva vi som bedrift har kompetanse til å utvikle, men også om engasjementet vårt for en bærekraftig forvaltning av havets ressurser. Å gjøre rapporteringen mer nøyaktig og enklere for fiskerinæringen er også en viktig del av prosjektet, forteller Espelund.

Fra prototype til virkelighet I prosjektets siste fase vil Optimar fortsette å forbedre eksisterende prototype, i tett samarbeid med Fiskeridirektoratet. Frem til sommeren 2025 skal altså Optimar og de to andre gjenværende deltakerne teste protptypene om bord på faktiske fiskefartøy.

Klarer noen å få på plass en løsning som gir nær 100 % nøyaktighet når det kommer til artsgjenkjenning i tillegg til automatisk kvoteavstemming og en sporbar verdikjede?

– Vi utfordrer grensene for hva som er mulig innen automatiserte fiskeoperasjoner, og det å være med i denne siste fasen bringer oss ett skritt nærmere å gjøre denne teknologien til en realitet. Nå er fokuset å perfeksjonere løsningen, sier Johan.