Det innføres varslede tiltak i fisket etter hyse. Illustrasjonsfoto av hyse.

De varslede strakstiltakene for fiskerinæringen innføres

Nå innføres de varslede endringene i fisket etter hyse.

Fiskeri- og havministeren varslet sist fredag at hun ville vurdere endringer i reguleringen som kan redusere konsekvensene av stoppen i fisket etter hyse. Fiskeridirektoratet ble også bedt om å gjennomføre en rask høring av om det bør gjøres en endring i ferskfiskordningen. 

Nå innføres de varslede endringene. Det fremkommer i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Krevende situasjon

Fiskeri- og havministeren har nå besluttet at bifangst av hyse økes fra 30 til 40 prosent for fartøy over 11 meter. I tillegg vil ferskfisktillegget økes fra 20 til 30 prosent for fartøy i åpen og lukket gruppe under 11 meter. 

I fisket etter hyse for fartøy i lukket gruppe under 11 meter endres reguleringen fra et maksimalkvotetillegg til fritt fiske. Denne gruppen fisker i dag med maksimalkvotetillegg som er så høyt at det i realiteten innebærer fritt fiske.

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (AP).

– Når fiskerinæringen nå står i en krevende situasjon på grunn av kvotenedgang er det helt nødvendig at vi innfører tiltak som kan bidra til å opprettholde aktivitet langs kysten. Jeg er fornøyd med at næringens organisasjoner etter en rask høringsrunde er positive til forslagene vi kom med i forrige uke. Særlig landindustrien pekte på viktigheten av at ferskfiskordningen varer ut året. Vi jobber kontinuerlig med de innspillene vi får, og ønsker best mulig dialog med aktører i næringen, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Prognoser og tiltak

Prognosene for utviklingen i fisket framover er usikre, og det er mange faktorer som kan påvirke deltakelse og kvoteutnyttelse. Fiskeri- og havministeren sier videre at de vil følge kvotesituasjonen tett for å sikre at fiskerireguleringene fortsatt bidrar til et bærekraftig fiske. Ifølge Sivertsen Næss vil de kontinuerlig vurdere om det kan bli nødvendig med justeringer før året er omme.

Tiltak som innføres:

  • Bifangst av hyse økes fra 30 til 40 prosent for fartøy med hjemmelslengde over 11 meter
  • Tillatt bifangst avregnes på ukesbasis
  • Ferskfisktillegget økes fra 20 til 30 prosent for fartøy i åpen og lukket gruppe med hjemmelslengde under 11 meter
  • I fisket etter hyse for lukket gruppe med hjemmelslengde under 11 meter endres reguleringen fra et maksimalkvotetillegg til fritt fiske