Knlhval i Barentshavet.

Knølhva satt fast i redskap - måtte avlives

Det endte ikke så godt for knølhvalen som ble løsnet fra fiskeredskap i Nappstraumen. Den var for skadet eller svekket, og måtte avlives.

Publisert

Det var 30. juli at Fiskeridirektoratet ble varslet om en hval som satt fast i fiskeredskap. I samarbeid med Kystvakten startet operasjonen for å frigjøre hvalen. Det var snakk om en voksen knølhval på opptil 19 meters lengde og en kroppsvekt på 25-30 tonn.

–Det innebærer stor risiko for personell og gjennomføre disse operasjonene, og vi setter alltid sikkerheten til personellet først, deretter dyrevelferd, sier Rolf Harald Jensen, leder for Sjøtjenesten. 

Hvalen ble frigjort ettermiddagen den 31. juli, i etterkant ble den holdt under oppsikt for å se om den ville klare seg. I den forbindelse ble det observert at hvalen hadde lite mobilitet. 

Veterinær ble kontaktet, og vurderte situasjonen gjennom bilder og video, og kom frem til at lidelser og skader var av et slikt omfang at det var lite sannsynlig at den ville klare seg. Det ble derfor besluttet avliving, som ble gjennomført ca. kl. 22:50 den 31. juli.