Bilde fra filetlinjen ved Lerøy Norway Seafoods, Melbu.

Fiskeindustrien dominerer i mange kommuner

2023 ble et bra år for mye av norsk sjømatnæring, men villfiskindustrien har sine utfordringer.  Kvotenedgangen i 2024, og ny reduksjon i 2025, gjør at de svake tallene for 2023 kanskje bare er et forvarsel om enda vanskeligere tider for denne industrien. 

Publisert Sist oppdatert

Dette kommer fram i en fersk rapport fra Nofima. Fiskeindustrien sysselsetter 9800 personer og skaper verdier for 7,3 milliarder kroner.

Industrien er svært viktig for mange kystkommuner. Faktisk er mange helt avhengige av denne aktiviteten. I tillegg til de som jobber direkte i fiskeindustrien, gir næringen ringvirkninger i andre deler av samfunnet. Dette gjelder for eksempel transport, emballasje og utstyrsleverandører. Nofima har beregnet at dette gir 6500 ekstra jobber og 6,7 milliarder kroner i verdiskaping.

- Fiskeindustrien er viktig for mange kystsamfunn, men den har lav lønnsomhet. I noen kommuner er over 60 prosent i privat sektor sysselsatt i fiskeindustrien, sier forsker Audun Iversen.

Stabil de siste årene

Etter nedgang på starten av 2000-tallet har villfiskindustrien de siste årene stabilisert seg på knappe 300 bedrifter. I 2024 har kvotene gått ned og det samme skjer neste år. Villfisknæringen står foran utfordringer, og de største utfordringene kommer i fiskeindustrien: 

De økte prisene på blant annet torsk demper fallet for flåten. Foto: Akva Group.

- Flåten har evnet å ta ut økte marginer over tid, og hadde også gode marginer i 2023, noe fiskeindustrien ikke har klart. De økte prisene på blant annet torsk demper fallet for flåten, mens fiskeindustrien ikke har klart å hente ut nok av prisøkningene i markedet. De har lenge hatt lav lønnsomhet, og fjoråret var et økonomisk svakt år med en resultatgrad på bare 0,1 prosent før skatt. Dette er en industri som er meget viktig for mange kystsamfunn, men byggverket er ikke solid, sier Audun Iversen som er prosjektleder for rapporten «Villfiskindustriens ringvirkninger 2023». 

Høy sysselsetting 

Tallenes tale er klare: I 2023 var det 9800 sysselsatte i fiskeindustrien og verdiskapingen var på 7,3 milliarder kroner. Industrien genererte ytterligere 6500 arbeidsplasser som ringvirkninger, med en tilhørende verdiskaping på 6,7 milliarder kroner. 

Kvotenedgang vi har sett for 2024, og ny reduksjon i 2025, gjør at de svake tallene for 2023 kanskje bare er et forvarsel om enda vanskeligere tider. Nofima-forskerne peker på at det kan bli enda kortere sesonger og dermed enda vanskeligere å opprettholde helårlige arbeidsplasser.

Fiskeindustrien er fortsatt viktig for mange kystsamfunn.

Viktig for kysten 

Den største sysselsettingen i fiskeindustrien finner vi i kommuner som Ålesund, Øksnes, Vestvågøy og Kinn. Fiskeindustrien er fortsatt viktig for mange kystsamfunn, og i noen samfunn ekstremt viktig. I kommunene Værøy og Røst utgjør fiskeindustrien over 60 prosent av de sysselsatte i privat sektor. I kommunene Gamvik, Træna, Båtsfjord, Måsøy, Hasvik, Vardø og Berlevåg er også fiskeindustrien dominerende. I Gamvik er ett fiskebruk lagt ned i år mens et annet har permittert. Det indikerer alvoret i situasjonen. 

På Røst utgjør fiskeindustrien over 60 prosent av de sysselsatte i privat sektor.

Det er spesielt bedriftene som jobber med filet av hvitfisk som sliter med driftsmarginene. Også i andre deler av industrien ble lønnsomheten svekket i 2023. I både produksjon av klippfisk, tørrfisk, saltfisk og ferskpakking av hvitfisk gikk lønnsomheten ned. Sterk konkurranse om torskeråstoff og økte råstoffpriser, uten at eksportprisene økte tilsvarende, ga lavere marginer i alle hvitfiskbransjer. 

Også i pelagisk konsumindustri ble lønnsomheten kraftig svekket. Bransjen hadde dermed sitt svakeste år de siste syv årene. 

Reker er unntaket 

Unntaket fra den lave lønnsomheten var rekeindustrien, som i fjor hadde økt tilgang på råstoff, lavere råstoffpriser og høyere priser på ferdigproduktene som følge av en svakere norsk krone. Samlet bidro dette til markant bedre marginer og større inntjening. 

Unntaket fra den lave lønnsomheten er rekeindustrien.

Rapporten gir en omfattende oversikt over villfiskindustriens struktur, sysselsetting, verdiskaping og ringvirkninger. Den fremhever også næringens betydning for bosetting og sysselsetting i kystsamfunn. Det er Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) som har finansiert arbeidet med rapporten. 

De viktigste funnene: 

  • Verdiskaping og sysselsetting: Villfiskindustrien har en betydelig økonomisk innvirkning, med 9800 ansatte og en verdiskaping på 7,3 milliarder kroner i 2023. 
  • Ringvirkninger: Industrien genererer ytterligere 6500 arbeidsplasser og 6,7 milliarder i verdiskaping som ringvirkninger. 
  • Regional betydning: Møre og Romsdal, Nordland og Vestland er de største regionene når det gjelder verdiskaping. 
  • Skattebidrag: Villfiskindustrien og dens ringvirkninger bidrar med 3,7 milliarder kroner i skatteinntekter. 
  • Investeringer: 2,3 milliarder kroner ble investert i 2023, hovedsakelig i mel- og oljeindustrien. 
  • Valutaeffekter: En svakere krone økte eksportinntektene, men påvirker også kostnadene. 

Dette er villfiskindustrien: 

Norsk fiskeindustri består av nesten 300 bedrifter, med stort spenn i aktiviteter, og med ulike kombinasjoner av både råstoff og ferdige produkter. Her er de forskjellige inndelingene: 

Filet hvitfisk (filetproduksjon fersk/frossen) 

Klippfisk 

Annen konvensjonell (saltfisk, tørrfisk, ferskpakking) 

Pelagisk konsum (sild og makrell) 

Skalldyr (reke, krabber, skjell) 

Annen videreforedling (blant annet fiskemat) 

Mel/olje (fiskemel, fiskeolje, marine ingredienser)