Makrellfiske
Fiskebåt ønsker ikke at forbudet mot fiske i oppvekstområder videreføres.

Kritisk til fiskeforbud i Nordsjøen

Fiskebåt mener det er for mye synsing og for lite kunnskap som ligger til grunn for å videreføre forbud mot fiske i oppvekstområder for torsk i Nordsjøen. Forbudet forslås videreført på sjette året.

Publisert

Forbudet mot å fiske i enkelte områder ble innført i 2020 og skulle være et midlertidig tiltak på grunn av den kritiske bestandssitusjonen. Nå er tiltaket evaluert og Fiskebåt mener evalueringen viser at tiltaket ikke er treffbart nok til å rettferdiggjøre ulempene det medfører for andre fiskerier. I et høringssvar til Fiskeridirektoratet blir det derfor anmodet om at forbudet ikke innføres i 2025, melder organisasjonen.

Forslaget innebærer at det på nytt settes forbud mot å fiske i tre definerte områder i andre halvår for å verne områder med yngel og småtorsk, med unntak for utvalgte redskapsgrupper. Fiskebåt har flere ganger bedt om at det gjennomføres en evaluering av tiltakets effekt i forhold til å verne yngel og småtorsk.

Havforskningsinstituttet har i år gjort et forsøk på å evaluere tiltaket. Undersøkelsen er gjort på et veldig lavt antall trålprøver og det er ikke overraskende at de ikke finner en effekt, skriver Fiskebåt i høringssvaret.

- Med tanke på at torsk er en vandrende bestand er det heller ikke å forvente at statiske områdestengninger vil ha en påviselig effekt. Forskning viser at dynamiske stengninger har bedre treffsikkerhet enn statiske stengninger, for beskyttelse av yngel og vandrende bestander. Økosystemet i Nordsjøen er dynamisk og det er for stor variasjon i torskeyngelens utbredelse for at statiske områdestengninger kan være et effektivt forvaltningsverktøy. RTC er et eksempel på dynamisk forvaltningsverktøy som er bedre egnet til å beskytte torskeyngel, skriver Fiskebåt.

Fiskebåt er opptatt av at fiskeriregulerende tiltak er basert på vitenskapelig kunnskap, mens det i dette tilfellet er grunnlaget er basert på for mye synsing. Selv om tiltaket har blitt mindre inngripende er det fortsatt betydelige områder som båndlegges halve året.