Tråling
Illustrasjonsfoto fra tråling i Oslofjorden.

Reagerer mot forslag til tiltak i Oslofjorden

Sør-Norges Fiskarlag reagerer sterkt mot det de mener er ytterliggående forslag for tiltak innen fiskeri i Oslofjorden.

- Fiskerne og fiskemottakene er helt avhengig av fungerende økosystemer og fiskebestander som det kan høstes fra. Vi deler derfor bekymringen om at Oslofjordens miljøtilstand er under press, og at det er behov for flere nye tiltak. Samtidig må det være en balanse i tiltakene, og vi advarer derfor mot de mest ytterliggående forslagene som nå er blitt fremmet, sier avdelingsleder i Sør-Norges Fiskarlag, Alessandro Andrés Tøvik Astroza, i et innlegg på Facebook.

Tre ulike alternativer

Bakgrunnen er Fiskeridirektoratets tre ulike alternativer for tiltak innen fiskeri i Oslofjorden.

Det første forslaget innebærer at man fortsetter med gjeldende regler fra 2019, med forbud mot fiske i gytefelt for torsk fra 1. januar til 30. april, forbud mot bunnsatte garn og torskefiske innenfor grunnlinjen fra Telemark til svenskegrensen og mulighet for dispensasjon for en mindre gruppe fartøy.

Alternativ to innebærer økt artsselektivitet og restriksjoner – med forbud mot yrkesfiske med ikke-selektive redskaper som garn og liner, krav om selektive innretninger som sorteringsrist i trålfiske og begrensning av fritidsfiske til håndholdte redskaper og strengere reguleringer av teiner.

Tredje alternativ går ut på å opprette tre større nullfiskeområder, hvor alt fiske stanses i indre del av Oslofjorden (innenfor line mellom Horten og Moss), Færder nasjonalpark og Ytre Hvaler nasjonalpark og stans i brislingfiske i hele fjorden.

Andre moment enn høsting

- Torsken i Oslofjorden er fredet og har i perioder vist sterke årskull med yngel, men ingen forstår helt hvorfor yngelen ikke vokser opp eller blir værende langs kysten. Det kan tyde på at det er andre momenter enn direkte høsting fra yrkesfisket som er årsaken til at den ikke vokser seg stor, skriver Fiskarlaget videre.

De minner samtidig om den seneste rapporten fra Havforskningsinstituttet, fra mai i år, om samlet påvirkning fra Oslofjorden understreker tydelig at miljøtilstanden i indre Oslofjorden er svært sammensatt og kompleks.

Omfattende forslag

Sør-Norges Fiskarlag mener mange av forslagene som er lagt frem av Fiskeridirektoratet er svært omfattende for yrkesfisket i området, og da spesielt tredje alternativ om nullfiske innenfor tre områder.

Fiskarlaget frykter at en innføring av dette alternativet vil føre til en reell avvikling av yrkesfisket i sør. De ber nå regjeringen vurdere konsekvensene nøye og i lys av et helhetlig perspektiv med tanke på miljøpåvirkningen som Oslofjorden står overfor.