Savner pelagisk sektor i pågående høring
Norges Fiskarlag er kritisk til at det kun er en sammenslåingsordning for torsk, hyse og sei nord for 62° N som inkluderes i den pågående høringen fra Fiskeridirektoratet. -Vi savner pelagisk sektor og krever at dette følges opp umiddelbart, sier lederen i Fiskarlaget.
Norges Fiskarlag har nylig oversendt et brev til departementet og direktoratet der de gir klart uttrykk for at de savner en sammenslåingsordning i de pelagiske fiskeriene. I brevet viser fiskarlaget til Fiskeridirektoratets høring Sammenslåingsordning for fartøy under 11 meters hjemmelslengde i fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62°N I 2025", som skal behandles på reguleringsmøtet 6.-7. november i år.
Norges Fiskarlag finner det meget oppsiktsvekkende at en sammenslåingsordning for den minste kystfiskeflåten i pelagiske fiskerier ikke er en del av denne høringsprosessen.
Leder Kåre Heggebø sier pelagisk sektor må følges opp snarest.
-Vi forventer at det blir en samkjøring av øvrige ordninger og at det raskt kommer på plass formelle avklaringer i reguleringsopplegget. Det er kritisk at spesielt reguleringen av nvg-sild kommer raskt på plass, i og med at fisket starter opp allerede første uka i januar, sier Heggebø.
Norges Fiskarlag har i en årrekke bedt om en kvotesamarbeidsordning i den minste kystfiskeflåten i de pelagiske fiskeriene.
-Vi forventet derfor at det tydelige signalet som er kommet både gjennom Stortingets behandling av kvotemeldingen og som regjeringen har omtalt i forslaget til statsbudsjett sist uke, skulle medføre at også pelagisk sektor ble tatt med i denne saken.
–Norges Fiskarlag legger til grunn at det gjennomføres en høring slik Stortinget har anmodet om med målsetting om å innføre en sammenslåingsordning også for de pelagiske fiskeriene fra og med 2025.
Saksdokumentene til reguleringsmøtet må derfor justeres og en høring som også omfatter sammenslåingsordning for pelagiske fiskerier må inkluderes. Fiskarlaget kan ikke se at det vil være særlig mer komplisert å inkludere de pelagiske fiskeriene i det allerede utsendte høringsnotat, skriver de i sitt brev.