Fiskebåt er sterkt uenig påstander fra Fisk- og kystalliansen, når de hevder at Norge kunne innfridd klimaforpliktelsene med et forbud mot bunntråling.

Tar til motmæle mot påstander om trålfiske

- Det er uriktige påstander fra Fisk- og kystalliansen, når de hevder at Norge kunne innfridd klimaforpliktelsene med et forbud mot bunntråling, skriver Fiskebåt.

Publisert Sist oppdatert

Bunntråling etter hvitfisk i Norge foregår i områder som frigjør lite CO2. Det skriver ressursforsker Gjert E. Dingsør og informasjonsleder Odd Kristian Dahle i Fiskebåt som svar på et innlegget fra sammenslutningen de kaller Fisk- og Kystalliansen. Ifølge Fiskebåt er det i dette innlegget sauset sammen mye forskjellig, samt at de setter likhetstegn ved alt trålfiske. Ved bruk av usikre og lite nyanserte kilder blir også konklusjonen helt feil.

De tre skribentene, Arne Pedersen, Sofie Axelsen Osland og Ragnar Nilsen sammenligner bunntråling med å hogge ned regnskog. Det er en sammenligning uten faglig grunnlag. Regnskogene er «verdens lunger», som binder store mengder CO2 og frigir oksygen. I innlegget fra Fisk- og Kystalliansen blir det hevdet at bunntråling i norske farvann fører til at 26 millioner tonn CO2 frigjøres. De viser til en studie i det vitenskapelige tidsskriftet Nature i 2021 der dette er omtalt.

Nature-artikkelen omhandler en studie utført av Enric Sala. Denne har møtt stor faglig motstand, og det er reist spørsmål ved flere av beregningene og metodene som er benyttet, og mange av konklusjonene er i stor grad tilbakevist. Blant annet blir det vist til at de estimerte utslippene i studien oppgis å være langt større enn det de faktisk er. Innholdet må derfor leses med et kritisk blikk, og brukes med varsomhet, slår Fiskebåt fast.

Likevel blir artikkelen fremdeles fremhevet i enkelte miljøer, hvor det dras feilaktige slutninger. Dette er alvorlig, og kan ubegrunnet føre til store negative konsekvenser for den norske fiskeflåten om de blir tillagt vekt, mener organisasjonen.

Senere publikasjoner har vist at effekten av bunntråling på karbonlagring i bunnsedimenter er mer komplekse og at organisk karbon er mindre sårbart for fysiske forstyrrelser enn antatt. Les mer om denne saken på Fiskebåt sin nettside.