Sjømatrådet stiller seg bak kostholdsråd om fiskeinntak
Norges sjømatråd har nylig levert innspill om de foreslåtte nasjonale kostrådene, som Helsedirektoratet kan ta med i betraktningen når arbeidet fortsetter.
Sjømatrådet stiller seg bak hovedbudskapet om at helsefordelene ved å øke inntaket av fisk og spise to-tre måltider i uken, oppveier risikoen for eventuell negative helseeffekter av å få i seg miljøgifter fra fisk, noe som gjelder alle aldersgrupper. De skriver i sitt innspill at, i en tid hvor sjømatkonsumet fortsetter å falle, er det vesentlig at et systematisk kunnskapsarbeid ligger i bunn.
- Vi har jobbet innenfor vårt mandat og bestillingen fra Helsedirektoratet, som er å belyse kommunikasjonen rundt kostrådene. I høringssvaret har vi lagt også lagt vekt på viktigheten av å favne om hele tilbudet av sjømat som finnes for nordmenn, sier kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Martin Skaug. Han viser til følgende utdrag fra Sjømatrådets innspill:
-Derfor ber vi Helsedirektoratet om å sikre at kostrådene ikke impliserer at inntaket av fisk og sjømat skal begrenses til villfanget sjømat fra et bærekraftperspektiv, men også er tydelige på hele artsmangfoldet og produktbredden som er å finne på det norske matfatet, eksempelvis laks og ørret fra havbruk, blir med – ettersom fisk og sjømat som kategori scorer såpass godt på bærekraftparametre.
- I tillegg har vi gitt innspill på hvordan en tydelig og stringent kommunikasjon blir viktig når kostrådene skal formidles til den norske befolkningen. Vi har god erfaring med å kommunisere til flere av de relevante målgruppene, og har opparbeidet oss stor kunnskap om formidling av sjømatglede, som vi håper vil kunne komme til glede for arbeidet videre, avslutter Skaug.