- Fisk og sjømat inneholder mange viktige næringsstoffer som vi ikke finner så mange andre steder, sier sjømatforsker Lisbeth Dahl.

Hvorfor er fisk egentlig sunt?

Det er Havforskningsinstituttet som stiller stiller dette spørsmålet i en artikkel. Og de har svaret, som er tre helt spesielle stoffer.

Publisert

Hi innleder i denne artikkelen med med at vi i generasjoner har fått høre at fisk er så sunt. Men hva er det egentlig som gjør torsk, sild og laks sunt? Det er spesielt tre næringsstoffer som skiller seg ut som årsak til denne sunnheten: jod, vitamin D og marint omega-3.

Jod er et mikronæringsstoff, men det er så lite at selv om du trenger litt av det hver dag, vil alt du trenger gjennom et helt liv få plass i en teskje, sier sjømatforsker Lisbeth Dahl. Hun presiserer at jod er spesielt viktig for små barn og gravide.

– Stoffet er helt nødvendig for utviklingen av hjernen og nervesystemet hos foster og små barn, sier forskeren. Hun skriver videre at det mikroskopiske næringsstoffet viktig for stoffskiftet. Mager fisk, som torsk, sei og lyr, er gode kilder til jod.

Når det gjelder nevnte vitamin D så er det ikke uten grunn at dette kalles solskinnsvitaminet.

– I sommerhalvåret kan vi lage vitamin D i huden vår ved hjelp av sollyset, sier sjømatforsker Synnøve Næss Sleire. Resten av året er det viktig at vi får i oss det fettløselige vitaminet gjennom maten vi spiser. Vi vet at deler av befolkningen har lave nivåer av vitamin D i vinterhalvåret. Både barn, gravide, ammende og eldre er utsatt, sier forskeren.

I tillegg er ikke-vestlige innvandrere spesielt utsatt for vitamin D-mangel i Norge, fordi personer med mørkere hud produserer mindre vitamin D gjennom huden.

– Den viktigste jobben til vitamin D er å holde et stabilt nivå av kalsium blodet. Mangel på vitamin D kan føre til et svekket skjelett og muskelsvakhet, sier Sleire. Han legger til at de beste kildene til vitamin D er fet fisk, særlig sild og makrell.

Når det gjelder marint omega-3 finnes det nesten utelukkende i fisk og annen sjømat, og det er en av grunnene til at helsemyndighetene anbefaler sjømat som en del av kostholdet.

– Det er dokumentert at de to marine omega-3-fettsyrene som vi kaller for EPA og DHA kan forebygge mot hjerte- og karsykdom, sier Sleire. Fet fisk som laks, sild og makrell er gode kilder til marint omega-3. I tillegg har også tran og andre fiskeoljer et høyt innhold av disse fettsyrene, skriver forskeren på Havforskningsinstituttets nettsider.