
Ny produksjonsmetode gir klar sildeolje
Ny forskning har resultert i utvikling av forbedrede metoder for å produsere klar sildeolje og å beholde den klar over tid. Dette er viktig fordi klar sildeolje har potensial til å bli et attraktivt alternativ til tran for konsumenter.
Det er ny forskning, finansiert av FHF, som har resultert i utvikling av forbedrede metoder for å produsere klar sildeolje. Oljen er kjent for sitt høye innhold av omega-3 fettsyrer og andre sunne fettsyrer, noe som gjør den ernæringsmessig verdifull.
Å produsere klar sildeolje er ikke noe nyhet, men problemet er at denne oljen ofte blir uklar ved kjølelagring. Uklarheten skyldes utfelling av visse komponenter i oljen, og det reduserer attraktiviteten for humant konsum. For å løse dette problemet og gjøre sildeoljen mer anvendelig, har forskere undersøkt og optimalisert metoder for å fjerne fraksjoner som fører til uklarhet.
I dette forskningsprosjektet har Sintef Ocean som prosjektleder jobbet tett sammen med Margildi, CC Rieber Oil, Grøntvedt Nutri, Epax Norway og Andersen Process Cosulting og det err en del av satsingen «Pelagisk løft» knyttet til utnytting av marine oljer fra bearbeiding av både sild og makrell.
Rapporte fra forskningsprosjektet konkluderer med at tørrvinterisering, en metode for å produsere klar sildeolje, bør utføres i to trinn for å oppnå best resultat. Først må sildeoljen kjøles ned til 10 grader, og deretter til 2 grader. Denne trinnvise prosessen bidrar til å effektivt skille ut de uønskede fraksjonene som forårsaker uklarheten, og etterlater en klar olje, melder forskerne.
Forskningen viser også at valg av råstoff påvirker det endelige resultatet. Sildeolje fra Nordsjøsild har et høyere innhold av flerumettede fettsyrer sammenlignet med olje fra Norsk vårgytende sild. Dette høyere innholdet av flerumettede fettsyrer fører til dannelse av mindre fast fraksjon under vinteriseringen, og dermed et høyere utbytte av klar olje.
De oppnådde resultatene har betydelige implikasjoner for norsk fiskerinæring. Økt kunnskap om optimalisering av produksjonsprosesser for klar sildeolje kan bidra til flere forbedringer, heter det i forskningsrapporten. Bruk av de anbefalte produksjonsmetodene kan føre til reduserte produksjonskostnader, forbedret effektivitet og økt verdiskapning av sildeolje, noe som vil styrke konkurranseevnen til norsk fiskerinæring og åpne dører for nye markedsmuligheter for sildeoljeprodukter.