En ny, smart sekkelås for den minste snurrevadflåten er utviklet.

Snurrevadsuksess for Gullklumpen

En ny, nedskalert sekkelås, kalt Gullklumpen 4.0, for den mindre snurrevadflåten, er utviklet og testet. Den er allerede tilgjengelig på markedet.

Publisert

Prosjektet i FHF er fortsatt pågående, men etter omfattende utviklingsarbeid er løsningen tilgjengelig for kjøp, noe som kan gi fordeler i form av bedre fangstkontroll, økt sikkerhet og mer skånsomt fiskeri, melder FHF.

Den nye sekkelåsen, kalt Gullklumpen 4.0, er en hydrostatisk utløser utviklet for snurrevad. Den er trykkaktuert og har justerbar slippdybde, noe som gir fiskerne fleksibilitet i fangsthåndteringen. 

Den veier bare to kilo i sjø og størrelsen er mindre enn et A4-ark. Det betyr at den er betydelig mer kompakt enn tidligere løsninger. Sekkelåsen er også helt mekanisk, uten elektroniske komponenter, noe som gjør den driftssikker og enkel i bruk.

Slik ser Gullklumpen 4.0 ut.

Gir samme fordeler

Eksisterende sekkelåser har vært for store til å fungere godt på mindre snurrevadbåter, spesielt fordi de ikke passer gjennom kraftblokk eller triplex. Prosjektet har derfor hatt som mål å utvikle en mindre og mer tilpasset sekkelås som gir de samme fordelene som større systemer.

Prosjektet, gjennomført i samarbeid med Stenevik Hav, har bygget videre på erfaringer fra tidligere arbeid med fangstbegrensningssystemer. Den nye løsningen gir fiskerne bedre kontroll over fangstmengden, reduserer risikoen for fisketap og bidrar til å forbedre fiskevelferden.

Flere fordeler

Den nye sekkelåsen har flere fordeler for fiskerne:

  • Mindre risiko for skader og utstyrstap: Reduserer belastningen på bruk og fartøy.
  • Bedre fangstkontroll: Lar fiskerne slippe fangst på ønsket dyp og unngå overfylte sekker.
  • Forbedret fiskevelferd: Mindre stress for fisken og bedre kvalitet på fangsten.
  • Økt sikkerhet for mannskap: Mindre håndtering av tunge fangster reduserer risikoen om bord.

Sekkelåsen har vært gjennom flere utviklingsfaser, inkludert laboratorietester og fullskalatester på fiskefartøy. Gjennom tokt ble løsningen dokumentert ved hjelp av undervannskameraer, noe som ga verdifulle innsikter i hvordan utstyret fungerer under faktiske fiskeriforhold.