
Restråstoff fra klippfisk er en viktig ressurs
Prosjektet VOLUM har som mål å samle større volum av restråstoff fra flere bedrifter for å produsere etterspurte marine ingredienser. Det kan øke verdiskapingen for bedriftene.
Marine restråstoff kan være bærekraftige kilder til marine ingredienser som oljer og proteiner, samtidig som det bidrar til totalutnyttelse av hele råstoffet og verdiskaping for industrien. Likevel kan det være krevende å utvikle nye produkter, prosesser og markeder for enkelte sidestrømmer, og spesielt med råstoff i mindre mengder, melder forskere fra SINTEF.
Dette jobber forskerne med i prosjektet VOLUM, som er finansiert av FHF – Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering. Målet er å samle større volum av restråstoff fra flere bedrifter for å produsere etterspurte marine ingredienser. Det kan øke både verdiskapingen for bedriftene og utnyttelsen av ressursene fra disse industriene.
Rester fra tørrfisk og klippfisk kan bli til mange etterspurte produkter, mener forskerne. Tørrfisk og klippfisk er viktige for Norge som fiskerinasjon. Dessuten kan restene også brukes til formål som mat, kosmetikk og helsekost, for å nevne noe. Forskerne ser på hvordan dette kan best kan gjøres.
Marine restråstoff kan være bærekraftige kilder til marine ingredienser som oljer og proteiner, samtidig som det bidrar til totalutnyttelse av hele råstoffet og verdiskaping for industrien. Likevel kan det være krevende å utvikle nye produkter, prosesser og markeder for enkelte sidestrømmer, og spesielt med råstoff i mindre mengder, skriver SINTEF i en rapport om prosjektet.
De skriver også at ved utvanning av tørrfisk og klippfisk er torskeskinn et restråstoff som i dag har lav verdi og omsetning. Skinnet er derimot rikt på kollagen, en ingrediens med stadig økende etterspørsel. Kollagen har mange ulike bruksområder, i for eksempel kosttilskudd, kosmetikk og sårheling, eller som fortykningsmiddel i mat. Som fortykningsmiddel er kollagenet i en annen struktur, og da kalles det for gelatin. Gelatin kan både brukes i desserter som gelé eller gummigodteri, som fortykning i supper og sauser og i gummikapsler til kosttilskudd.
Les mer om dette spennende prosjektet her