Skal løse utfordringer i kolmulefisket
Ny forskning og nye krav skal løse ulike utfordringer i kolmulefisket.
Det har lenge blitt jobbet med å få mer kontrollert fangst av kolmule. Denne uken hadde Fiskebåt et medlemsmøte sammen med Fiskeridirektoratet og Havforskingsinstituttet, Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) og Kystvakten, der dette var tema. Måler er å kunne løse ulike utfordringer i dette fisket, som foregår med pelagisk trål på store dyp.
En av utfordringene er at fangstene blir for store og at det dermed utgjør en fare både for utstyr og at trålsekken sprenges og blir ødelagt. Shale Rosen frå HI orienterte om et prosjekt de jobber med, der målet er å utarbeide tekniske løsninger for å redusere faren for at dette skjer. Fiskerne gjør sitt beste for å høste bærekraftig, og ingen ønsker for store fangster, både med tanke på ressursen og at det i tillegg er store kostnader om fiskeredskapet blir ødelagt.
I dette prosjektet blir det blant annet sett på løsningar for å sikre ei kontrollert oppstiging av trålsekken, utvikling av bedre system for å avgrense fangsten, og ny teknologi for å hindre farlige arbeidssituasjoner for mannskapet. En annen utfordring er at kolmulefisket foregår på eit tid av året da været ofte er dårleg, noe som gjør det vanskelig å pumpe fangsten over til andre fartøy. Det øker igjen faren for at fangst kan gå til spille.
Ifølge Fiskebåt har fiskerne lært hvordan de selv på best mulig måte kan løse problemene, selv om det fortsatt gjenstår utfordringer. Forskerne har blant annet lansert ny, viktig kunnskap om hvordan man kan få kontroll med fangstene og dermed redusere faren for sprenging av trålsekken.
På møtet ble det også orientert om at Storbritannia er i ferd med å innføre krav om kameraovervaking av fangstprosessen - Remote Electronic Monitoring (REM). Målet med dette er å avdekke ulovlig utkast av fisk. Skotland kommer til å innføre systemet på alle som fisker etter pelagiske arter i skotsk farvann fra mars 2026, og etter hvert vil dette også bli innført i andre fiskerier. England har planer om å innføre systemet for alle fiskeri i 2028. Det samme har EU.
Dette er noe norske fartøy også må forholde seg til, og må ha systemet på plass for å kunne få lisens. Fiskebåt vil derfor kalle inn til et eget medlemsmøte om REM, når spesifikasjonene og rettledningen er klar fra skotske styresmakter.