
Slik kan vekttapet på fangsten reduseres
Ny kunnskap viser hvordan riktig håndtering av fangsten kan minimere tapet og sikre mer presise vekter, noe som gir store økonomiske gevinster for industrien.
Det er FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering) som melder dette, basert på forskning fra Nofima. Forskerne har påvist at hvitfisk som lagres i kjølt sjøvann (RSW) raskt tar opp vann, noe som fører til betydelig vekttap under påfølgende islagring og transport.
Det slås fast at i fiskerinæringen kan selv små vekttap føre til store økonomiske konsekvenser. Fiskeren får betalt for landet kvantum, mens landanleggene i andre enden får betalt for sine produkter i produsert kvantum. Drypptap og vektendringer kan derfor representere et betydelig verditap for industrien.
Torsk, sei og hyse lagret i RSW om bord på fartøy øker raskt i vekt på grunn av vann som samler seg i buken, uten at muskelen tar opp vann. Ved påfølgende islagring forsvinner denne vekten igjen, spesielt i løpet av det første døgnet. Resultatene viser at fisk nederst i kar kan tape opptil 5,6 % av vekten etter fire dager.
Prosjektet, som omhandler hvitfisk og vekttap, er gjennomført av Nofima. Rapporten viser at vannlommer i bukhulen kan utgjøre opptil 3,8 % av fiskens totalvekt, spesielt for sløyd fisk. Dette påvirker ikke bare vekten, men også nøyaktigheten ved veiing og videre omsetning.
Vektendringer på fisk mellom kjøp og produksjon kan føre til store økonomiske tap for fiskeindustrien. Det er derfor laget en veileder, som er basert på forskningen til Nofima, finansiert av FHF, på hvordan man kan minimere vektendringer på torsk, sei og hyse.
I første omgang er det viktig å begrense tiden fisken oppholder seg nedkjølt i RSW-tanker. Vektøkningen starter kort tid etter lagring, spesielt for sløyd fisk, og en vektøkning på opptil 2–3 % kan oppstå allerede i løpet av det første døgnet.
Sløyd fisk bør ha så kort tid som mulig i vann før veiing for å unngå vannopptak. Vannlommer kan utgjøre omtrent 4 % av fiskens vekt, spesielt hos sei. Mottakslinjer bør utformes slik at fisken vendes for å sikre at løst vann i buken dreneres før veiing, slår FHF fast.
Når det gjelder lagring i is opplyses det av fisk som ligger nederst i kar er mest utsatt for vekttap på grunn av belastningen fra fisken som ligger over. Store mengder fisk (300–350 kg) i ett kar med is, kan føre til at fisken nederst mister 5–6 % av vekten i løpet av tre dager. Redusert vektbelastning vil dempe dette tapet.
Det er også slått fast at vekttapet skjer raskere under transport, men er ikke nødvendigvis større enn ved lagring på bedriften. Derfor bør man opprettholde en stabil og lav temperatur under transport for å minimere vekttap, er anbefalingene.