Debattinnlegg

Illustrasjonsfoto fra Måløy.

Må bygge nytt bygg til fagskolen i Måløy

Vestland fylke må bygge nytt bygg til Fagskolen i Måløy. Det skriver daglig leder i Måløy Vekst, Randi Humborstad i sitt innlegg.

Publisert

Debattinnlegget er adressert til fylkespolitikere i Vestland fylke.
Skrevet av daglig leder Randi Humborstad i Måløy Vekst, på vegne av Måløy Vekst. 

Måløy Vekst er veldig glad for at fylkespolitikerne har lyttet til innspillene fra næringslivet på kysten i saken om ny tilbudsstruktur for de videregående skolene i Vestland fylke. 

Nå forventer vi at fylkestinget i neste uke vedtar en ny tilbudsstruktur for Måløy vgs. som er godt tilpasset elevene sine ønsker og næringslivet sitt behov. Men nå som tilbudsstrukturen blir bestemt, og Måløy vgs. trenger sin plass, så forventer vi at fylkeskommunen løser Fagskolen Vestland studiested Måløy sitt behov for mer plass og nye lokaler. 

Måløy vgs. og Fagskolen i Måløy er i dag samlokalisert på Tennebø i Deknepollen. Det er 3 år siden det ble gjort vedtak om nye lokaler til Fagskolen. For skoleåret 2024/2025 så er det 60 studenter som går på skolen fordelt på dekks- og maskinoffiser. I tillegg går det 12 studenter på et deltidsstudium innen ledelse i havbruksoperasjoner. 

Kapasiteten på skolen er sprengt. Fagskolen har ikke tilgang på grupperom, pauserom, personalrom, stillerom, garderober og lagerplass. Arbeidsmiljøloven er ikke tilfredsstilt. Studentene mangler vrimleplass. Alt forgår på klasserommet. Der koker de kaffe, spiser maten sin og oppbevarer ytterklærne sine. 

Tilsette har ‘pauserom’ i trappeoppgangen til simulatoren. Parkeringsplassen er for liten. Med økte søkertall og stort behov for skipsoffiserer har Fagskolen i år tatt inn 18 i hver klasse. Det er trangt og helt på grensen med hensyn til arbeidsmiljø for både studenter og tilsette. 

Som utdanningsinstitusjon i Havfylket Vestland ønsker Fagskolen i Måløy å bidra med å utdanne nye skipsoffiserer når behovet er så stort. Fagskolen i Måløy rekrutterer studenter fra Måløy vgs. og fra hele landet. Fagskolen i Måløy har høy gjennomføringsgrad, lite frafall og scorer høyt på studiebarometeret. Dette skyldes en god stab. De tilsette er dedikerte i jobben sin og er tett på studentene, noe som viser igjen på gode resultater. 

Studentene fra Fagskolen i Måløy er ettertraktet i arbeidslivet. Muligheten for å ekspandere med oppstart av nye tilbud og flere klasser, ev. øke antall studenter i klassene er avgrenset. Måløy vgs. har også behov for mer plass, og ved at Fagskolen får egne lokaler kan Måløy vgs. ta over Fagskolen sine klasserom og kontor.

I 2021 ble det fattet vedtak i styret til Fagskolen Sogn og Fjordane om å flytte inn i Peak Måløy. Det var da forespeilet innflytting høsten 2024. Her var det tenkt studiehub tett på næringsaktører i Måløy, noe som ville gjøre det enda mer attraktivt å komme til Måløy som student. Peak og fylket jobbet med utarbeiding av tegninger til Fagskolen sin avdeling i Peak Måløy. Det var lagt ned mye arbeid og mange møter. 

I 2022 gjør fylkesdirektøren helomvending og foreslår å bygge nytt bygg for Fagskolen på Tennebø samlokalisert med den videregående skolen i stedet for å flytte Fagskolen til Peak Måløy i Måløy sentrum. Fylkestinget vedtar at Fagskolen skal få et nybygg på 1150 kvadratmeter til 45 millioner kroner. Fagskolen skal flytte ut av den videregående skolen til et nybygg like ved. Siden har det vært mange møter vedrørende nybygget, men så stoppet alt opp på grunn av tilbudsstrukturen ved de videregående skolene i fylket.

Ved Måløy vgs. har det også lenge vært planer om å bygge en ny Aavahall til opplæring for akvaelevene ved skolen. Måløy vgs. har et unikt tilbud innen marine og maritime fag som har veldig gode søkertall. Skolen har fått et nytt opplæringsfartøy, Skulebas, og har nå behov for en akvahall. 

De fleste yrkesutdanningene ved Måløy videregående skole har verksteder å øve seg i, men det har ikke akvaelevene. Også studentene på havbrukslinjen ved Fagskolen avdeling Måløy vil ha behov for denne, og Fagskolen vil kunne utarbeide flere kurs/studier med ny akvahall. 

Fagskolen Vestland er i gang med områdeakkreditering som inkluderer naturbruk/marine retninger, og avdelingen i Måløy vil da kunne opprette nye studier som igjen trenger mer plass og akvahall. Måløy Vekst etterlyser informasjon fra Vestland fylkeskommune om hva som nå skjer videre med planene om ny akvahall ved Måløy vgs. 

Når saken om tilbudsstrukturen for de videregående skolene blir vedtatt på fylkestinget i neste uke, så forventer vi at Vestland fylkeskommune følger opp tidligere vedtak om bygging av nytt nybygg til Fagskolen i Måløy og akvahallen ved Måløy vgs. Det er gått 3 år siden det ble gjort vedtak om nye lokaler til Fagskolen i Måløy. 

Vestland fylkeskommune bør ikke bremse, men styrke utdanningsinstitusjoner som tilbyr ettertraktet og samfunnsnyttig utdanning til maritim og marin næring.