Priskutt ga kraftig økning i fiskesalget, ikke minst på torskeloins, som er brukt i denne retten.

Priskutt ga kraftig økning i fiskesalget

Et priskutt på 20 prosent på fisk i januar økte salget av fisk betraktelig i dagligvarekjedene Extra og Kiwi. Kampanjen har også påvirket forbrukernes vaner.

Publisert Sist oppdatert

Kampanjen gikk bedre enn de hadde forventet, og kjedene har registrert en markanr økning i andelen fisk på middagstallerkenen. Ifølge markedssjefen i Extra, Ingrid Sanfelt Hansen økte ikke bare salgstallet, men påvirket også forbrukernes vaner. Folk har rett og slett endret protein på tallerkenen, slår hun fast.

Også konkurrenten Kiwi merket at det ga en effekt å senke prisene på fisk i januar. Totalt rapporterer de om en vekst på 54 prosent i antall solgte enheter fersk fisk og en vekst på hele 249 prosent for filet av laks og ørret sammenlignet med samme måned i fjor.

Begeistret

Sjefen for Norge i Norges sjømatråd, Agnete Bell, er naturlig nok svært begeistret for salgsutviklingen hos de to dagligvarekjedene. Hun sier de i Godfisk.no jobber hver dag for å inspirere nordmenn til å velge sjømat enda oftere. I dette arbeidet er de avhengig av å spille på lag med alt fra næringsaktører til dagligvarehandelen, forklarer hun.

De gode salgsresultatene til Kiwi og Extra i januar viser at nordmenn ønsker å spise mer fisk og at inspirasjon, reklame og pris har en påvirkning på matvalgene deres, forklarer Agnete Bell.

Kickstartet året

Hos Extra sto fisk og sjømat for 20 prosent av proteinsalget i butikk i januar, mot 15 prosent i januar året før, noe som er en økning på formidable 33 prosent. Kiwi kickstartet året med priskutt på over 100 sunnere varer i en rekke kategorier, blant annet sjømat, en kampanje som varte i fem uker.

Matvarekjeden opplevde spesielt stor vekst for fryste fiskeprodukter. Torskeloins 500 gram fra Fiskemannen hadde en økning på 70 prosent, mens sprøbakte fiskefileter fra Findus hadde en vekst på hele 719 prosent. Hos Extra var det Lofoten Hjertekaker som hadde høyest salgsøkning i kilo med hele 15 tonn, etterfulgt av Findus Kystens Fiskegrateng hvor de totalt solgte 14,7 tonn.

Fokus på barnefamilier

Extra hadde et klart formål for sin kampanje: De ønsket å sette søkelys på fisk som kategori, og rette seg mot barnefamilier.

– Pris er den største barrieren på hvorfor man ikke spiser fisk oftere. Det var derfor kjempeviktig for oss å ha med pris i kampanjen, samtidig er det vanskelig å fange oppmerksomheten til folk, så det kreative spiller selvsagt en stor rolle, forteller Ingrid Sanfelt Hansen.

Kampanjen brukte omvendt psykologi som salgspunkt og lekte seg med at ungene ikke liker fisk for å få dem til å spise mer.