Norges Fiskarlag mener rapporterings- og sporingssystem for flåten under 15 meter må utsettes.

Mener rapporteringsregime for sjarkflåten må utsettes

Norges Kystfiskarlag mener Fiskeridirektoratets evaluering av innføringen av ERS og VMS for fartøyene under 15 meter ikke gir klarsignal for videre bruk av rapporeringsregimet.

Publisert

Innføringen av sporing og rapportering har vært en vanskelig sak for den minste flåten og det har til tider vært store uenigheter mellom fiskere og forvaltning om hva som er gjennomførbart om bord i en sjark – og hvor mye som er nødvendig.

Etter de siste forenklingene i kravene kom for flåten under 11 meter ble næringen enig med myndighetene om at det skulle foretas en evaluering i samråd med næringen før man gikk videre med bruk av systemet for ytterligere flåtegrupper. I august kom Fiskeridirektoratet med en evalueringsrapport, men Kystfiskarlaget mener denne er såpass mangelfull at videre innføring av ERS/VMS må utsettes.

Norges Kystfiskarlag er spesielt opptatt av at Fiskeridirektoratet tilsynelatende ikke har samlet inn erfaringer fra brukerne av systemet, nemlig fiskerne, på en systematisk måte. Det har ikke vært noen møter eller andre anledninger det siste året for fiskerne til å komme med sine erfaringer og tilbakemeldinger om systemet. Dette gjenspeiles i rapporten, der det står svært lite om hvilke erfaringer fiskerne selv har med det nye fangstrapporteringsregimet.

Blant annet hevder rapporten at fiskerne kun bruker noen få minutter på rapporteringen, og at kostandene er ned til 3000 kr i året. Selv om dette stemmer for noen, er det opplagt ikke tilfelle for alle. Hvor mye tid og krefter man bruker på rapporteringen er svært individuelt, og ikke alle har tilgang til de billigste løsningene.

Mest oppsiktsvekkende er det kanskje at rapporten ikke sier noe om selve fangstestimeringen og fiskernes erfaringer med dette. Slik Kystfiskarlaget ser det ligger den største utfordringen med fangstrapportering i risikoen for å bli bøtelagt dersom du estimerer fangstkvantumet feil.

Kystfiskarlaget har tidligere påpekt en rekke faktorer som gjør det utfordrende å taksere fangsten og som det ikke rimelig kan forventes at fisker skal ta høyde for i estimeringen. Kystfiskarlaget mener myndighetene umulig kan ta stilling til hvor godt fangstrapporteringen har fungert uten at det foreligger data eller annen oversikt over omfanget av feilestimeringer og størrelsen på disse.

Dersom det viser seg at mange landinger har en feilestimering på over/under 10 % vil dette si at mange risikerer å bli straffet når regelverket skal håndheves på vanlig måte. Vi anser at konsekvensene for fiskerne her er såpass betydelige at det ikke vil være forsvarlig av myndighetene å gå videre med en ytterligere utvidelse av ERS forskriften til flere fartøy før man har foretatt en grundigere vurdering.

Flåten 8-10 meter

Etter hvert som kravene til flåten under 10 meter er forenklet (én landingsmelding) er man i praksis tilbake til den samme rapporteringen som foretas i Kystfiskeappen, som også er gratis for fiskerne. All den tid Kystfiskeappen fortsatt må være i drift fremover (f.eks. for mindre fartøy som driver fangst av kongekrabbe) er det vanskelig å forstå hvorfor fiskerne skal pålegges å foreta den samme rapporteringen i et nytt system de selv må betale for.

Det bør særlig tas hensyn til at de fleste av fartøyene mellom 8-10 meter er i åpen gruppe. Denne gruppen har hatt en betydelig nedgang i inntekstgrunnlaget og går en svært krevende tid i møte der økonomien blir anstrengt for mange. Kystfiskarlaget mener denne situasjonen må hensyntas og at pålagt bruk av kystfiskeappen ved landing er tilstrekkelig for den minste flåten.

I det videre arbeidet med ERS og VMS mener Norges Kystfiskarlag at

· Det må åpnes for å gi dispensasjon på bakgrunn av høy alder kombinert med manglende tekniske ferdigheter. Det må være tilstrekkelig med erklæring fra lege eller underviser for å dokumentere lese- og skrivevansker som grunnlag for dispensasjon.

· På grunn av manglende involvering av brukerne av ERS og VMS, samt manglende utredninger i evalueringsrapporten, må praksisen med myk håndhevelse av regelverket fortsette til tidligst 31.desember 2025. Innføring av fangstrapportering for fartøy 8-10 meter må utsettes til 31.desember 2026.

· På bakgrunn av den svært utfordrende situasjonen for særlig åpen gruppe fremover tilbys fartøy 8-10 meter å bruke kystfiskeappen til fangstrapportering fra de eventuelt innføres i fangstrapporteringsregimet, sammen med VMS sporing.

· Forenklingene i fangstrapportering som gjelder fartøy under 11 meter (kun POR melding) gjøres gjeldende for fartøy opp til 14,5 meter. Dette ettersom høvedsmann står alene om bord på mange av disse fartøyene.

· Håndhevingen av ERS forskriften og kystfiskeappen må innrettes slik at fiskeren ikke straffes for feilberegninger