De første elektroniske helsesertifikatene for sjømat til Sør-Korea er i drift
På selveste 8. mai utvekslet Mattilsynet det første elektroniske helsesertifikatet for sjømat til Sør-Korea. Løsningen gjør det enklere, sikrere og raskere å handle med fisk mellom de to landene.
– Fra denne dagen vil Ministry of Food and Drug Safety i Sør-Korea hente sertifikater direkte fra Mattilsynets nye eksportløsning, melder Mattilsynet.
– Viktig milepæl
– Dette er det første elektroniske sertifikatet Mattilsynet utveksler, og det er en viktig milepæl for oss. Sertifikater på papir skal fases ut og gradvis erstattes med en tryggere, enklere og raskere dokumentflyt for varene som eksporteres, sier Mattilsynets administrerende direktør Ingunn Midttun Godal. Først ut er sjømatsertifikatet til Sør-Korea.
Mattilsynet innførte en ny sertifikatløsning i 2022 som i korthet går ut på at eksportører kan sende sertifikatsøknaden direkte fra egne fagsystemer eller en brukervennlig søknadsportal, få umiddelbart svar på søknaden og hente utstedt sertifikat en halvtime etter at søknaden er blitt godkjent.
Nå er de kun elektronisk
Det neste skrittet ble tatt 8. mai. Fra da utveksles sertifikatene for sjømat mellom Norge og Sør-Korea kun elektronisk, altså uten bruk av papir.
– Ved å koble de teknologiske mulighetene for logistikk til en god offentlig kontroll for å sikre trygg mat og friske dyr, kan sjømaten reise raskere fra fjord til bord i Norge og til resten av verden, forklarer Godal.
Norge eksporterer til cirka 140 land verden over. Mattilsynet forvalter om lag 200 ulike sertifikattyper til bruk for norske eksportører.
Viktig marked for Norge
Sør-Korea er et viktig marked og importerer primært laks, men også makrell og krabbe fra Norge. De har allerede elektronisk utveksling av helsesertifikater med et knippe land.
– Sør-Korea er langt fremme på digital modenhet og er en god samarbeidspartner for Mattilsynet når det gjelder digitalisering av helsesertifikater, forklarer Godal. Elektronisk utveksling med Sør-Korea vil alene utgjøre cirka 18 % prosent av alle utstedte sertifikater.
For eksportører og importører innebærer elektronisk utveksling av sertifikater en mer effektiv og sikker dokumentflyt. Det gir også myndighetene i importlandet muligheter til å planlegge grensekontroll i god tid i forkant.
Digitale ambisjoner i Mattilsynet
For å følge den internasjonale trenden og tilpasse seg brukernes behov, må Mattilsynet skape nødvendig fleksibilitet og effektivitet i prosessen med sertifikatutstedelse.
– Mattilsynet har derfor valgt digitalisering av sertifikatutstedelsen og elektronisk utveksling av sertifikater med utlandet som ett av sine strategiske satsningsområder, sier Godal, og utdyper:
– Satsningsområdene er konkretisert i to langsiktige mål. Det ene er at 80 % av sertifikatene som Mattilsynet utsteder skal være automatisert og tilrettelagt for elektronisk utveksling innen 2028. Det andre er at 50 % av sertifikatene Mattilsynet utsteder for fersk laks og ørret skal gjøres elektronisk innen 2028, sier hun.