Sjømat blir en del av regjeringens eksportreform
Næringsminister Cecilie Myrseth og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss nå annonsert at jømatnæringen blir den sjette satsingen i regjeringens eksportreform, «Hele Norge eksporterer».
Sjømaten får nå plass i det gode selskap når et samlet Norge tar fatt på nye eksporteventyr.
– Regjeringen satt seg som mål å øke eksporten utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030. Nå ønsker vi å løfte sjømatnæringa som den neste store eksportsatsingen, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap i departementets pressemelding.
– Vi ønsker en helhetlig satsing på eksport i sjømatnæringa som bidrar til å utvikle en mer innovativ og bærekraftig næring, som skaper arbeidsplasser og verdi over hele landet, erklærer fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) i samme annonsering.
Sjømaten tikker alle boksene
Det er Nasjonalt eksportråd, opprettet av regjeringen for å gi råd og innspill til eksportarbeidet, som har levert sin anbefaling om å inkludere sjømaten under «Hele Norge eksporterer»-paraplyen.
Kriteriene er mange: Markedspotensial, konkurranseevne og utløsende effekt, i tillegg til at satsingen skal ha nasjonal effekt på verdiskaping og sysselsetting, eventuelt knyttes til et overordnet grønt skifte.
Flere, herunder Menon Economics og en rekke sjømatklynger og bransjeorganisasjoner, har slått fast at sjømaten, inkludert leverandørindustrien, er en svært god match.
…og har gjort det lenge!
- Vi ser at samarbeidet mellom næring, oss og embetsverket har vært en viktig suksessfaktor i mange tiår. Det har gitt Norge en knallsterk posisjon globalt. Sjømaten vår er ønsket på store og små fat verden over, og vi er i dag verdens største nettoeksportør av sjømat, sier Christian Chramer, administrerende direktør i Norges sjømatråd.
Nasjonalt eksportråd redegjorde i sin vurdering for at arbeidet med å fremme eksport av norsk sjømat i regi av Sjømatrådet er svært godt og at det ikke vil være behov for ytterligere direkte tiltak for dette segmentet.
- Sjømateksport har lenge vært en suksesshistorie for sjømatnasjonen Norge. Det er samtidig et stort potensial for videre vekst, og våre erfaringer tilsier at samarbeid vil være en sentral komponent også i framtiden, forklarer Chramer.
Samler kreftene bak en bredere satsing
Likevel bør hele sjømatnæringen omfattes av en eksportsatsing, konkluderte sekretariatet i sin innstilling. Slik kan man se verdikjeden i sammenheng og tiltak kan bør rettes inn mot leverandørkjeden innen sjømat, dvs. akvakulturnæringen som utvikler og leverer teknologi, utstyr, tjenester og kunnskap innen akvakultur.
- Dermed er det duket for at sjømaten med hele sin samlede kraft, fra fisker til røkter, i samspill med hele leverandørkjede, og helt ut til eksportørene, kan bygge videre på de stolte eksporttradisjonene og den norske sjømatens allerede sterke globale posisjon, kommenterer Chramer.
Sjømatrådet bidrar også
- Norge er i en unik posisjon der vi gjennom tiår med produksjon av matfisk har utviklet en komplett verdikjede for havbruk. Norske bedrifter har utviklet teknologi og kunnskap som også kan bidra til en mer bærekraftig havbruksnæring globalt, sa leder av Nasjonalt eksportråd, Arvid Moss, da lanseringen var et faktum. Han la også vekt på at sekretariatet har identifisert et stort eksportpotensial også for leverandørindustrien til sjømatnæringen.
Som en del av prosjektorganiseringen vil Norges sjømatråd påta seg en sentral rolle i utformingen av satsingen. Arbeidet vil ledes av tidligere sjømatutsending til Sørøst-Asia og direktør for markedsinnsikt og markedsadgang, Asbjørn Warvik Rørtveit.
- Vi ser veldig fram til å kunne bidra inn med våre erfaringer i dette arbeidet. Sjømatnæringen har et gryende potensial for videre vekst, og denne satsingen er et tydelig signal på en felles ambisjon om å befeste vår posisjon som en verdensledende havnasjon, og hvordan sjømat er en del av løsningen på en rekke av våre globale utfordringer, sier Warvik Rørtveit.