KYSTEN RUNDT:
Urban kystkultur fra Lofoten: – Det må være autentisk
«Det her e lyden av Lofoten. Lyden av øyfolket og folket på havet». Slik starter låten «Den store brennvinsdagen», av Lofotens første, og så langt eneste, rapgruppe, «Gravdal Gangstaz».
Låten omhandler fiskernes tradisjonsrike årlige festdag i Lofoten, og har på litt over ett år blitt gruppens mest spilte låt noensinne. Frontperson i Gravdal Gangstaz, «Storm von Lofoten» (Haakon Rist) fra Gravdal i Lofoten, mener dette viser at kystkulturens kulturelle uttrykk fenger.
Lyden av øyfolket og folket langs kysten
Han understreker hvor viktig det er å gjøre musikken autentisk. Staute nordlendinger lar seg ikke lure av folk som rapper på østlandsdialekt. Spør bare gutta i det tidligere bandet «Tungtvann». De slo ikke igjennom før de begynte å rappe på norsk – nærmere bestemt nordnorsk. Så også med Gravdal Gangstaz.
– Helt siden vi startet å lage rapmusikk på Lofotdialekt, tidlig på 2000-tallet, har det vært viktig for oss å representere kystkulturen autentisk. Da vi startet, var kulturen vår hovedsakelig representert slik media i hovedstaden ønsket. Vi kjente oss ikke igjen i det som ble presentert, og bestemte oss derfor for å skrive om Lofoten, øyfolk og kystkultur. Dette servert med en god porsjon humor, oppå fengende hiphopmusikk. At «Den store brennvinsdagen» er vår mest populære låt bekrefter for oss at denne salige blandingen faller i smak, forteller Rist, alias von Lofoten til Kystmagasinet.
Den store brennevinsdagen
Festdagen har i århundrer blitt feiret 25. mars i Lofoten, i forbindelse med det årlige Lofotfisket. På dette tidspunktet hadde fiskerne begynt å få penger i hende, som resultat av sin iherdige innsats, på havet, i vinterkulden. De kunne derfor avse en slant til brennevin, feiring og kameratskap. Feiringen hadde tradisjoner som fulgtes, især «hansinga»: «skårungen» (førstereisgutt) skulle spandere brennevin på de andre i laget, og første års høvedsmann skulle spandere «høvedsmannens hans».
Selv om avholdsbevegelsen på slutten av 1800-tallet bidro til sterk begrensing av feiring av dagen, har den overlevd. Og «gangstrene» har tatt på seg jobben med å bringe denne særegne kysttradisjonen tilbake.
– Vi visste at vi hadde en eldgammel, tradisjonsrik festdag i Lofoten, der fiskebåtene, som var fortøyd ripe mot ripe, var så mange at man kunne ta seg tørrskodd fra øy til øy. Men det var først da en kjenning fra Røst fortalte oss om Den store brennevinsdagen, og hvordan den fortsatt levde der ytterst i havgapet, at vi bestemte oss for å bidra til å bringe den tilbake. Selv om vår feiring av dagen har et sterkt sosialt fokus, er brennevin fortsatt relevant. Vårt bidrag til moderniseringen av dagen er introduksjonen av «Lofotshot». Dette er en shot med blank brennevin, toppet med hakket tørrfisk.
«Gangsterne» fra Gravdal
Gravdal Gangstaz har i over 20 år produsert fest-rapmusikk på Lofotdialekt, om Lofoten og kystkultur. I sin opprinnelse brukte gruppen navnet «JFK», og reiste rundt langs nordlandskysten og opptrådte. De var med å etablere Trænafestivalen, med opptreden på festivalens første arrangement. Videre, så opptrådte de med den legendariske Bodø/Harstad rapgruppen Tungtvann ved flere anledninger, og som oppvarmingsband for det verdenskjente death punk bandet Turboneger, på deres Scandinavian Leather-turnè, i Narvik og Bodø. I tillegg til egne konserter rundt omkring i Lofoten, opptrådte de også på det nordnorske Russetreffet.
«Storm» gir Tungtvann, og tidligere Turboneger-vokalist Hans-Erik Dyvik Husby, mye av æren for gruppens utforming og suksess:
– Dersom ikke Tungtvann hadde gitt ut låten «Ubudne Gjesta» med rap på nordnorsk, så hadde det nok ikke vært noe Gravdal Gangstaz. De viste vei, og beviste at nordnorsk dialekt er som skapt til rap. Videre så var det at Hans-Erik så vårt potensiale, og tok oss med på turne som supportband for Turboneger en utrolig viktig bekreftelse for oss, på musikken og på oss selv. Hans-Erik er jo den originale Gravdalsgangsteren, siden han ble født på Gravdal sykehus og gikk hen og ble verdensstjerne. Det at vi skiftet navn fra JFK til Gravdal Gangstaz - som i utgangspunktet var tittelen på en av låtene våre – var i hyllest til Hans-Erik. Jeg kan fortsatt høre for meg hvordan han pleide å si «der er jo Gravdal Gangstaz, jo» på østlandsdialekten sin, hver gang han så oss. Legende!
Mer musikk om kystfolk og kultur
I tillegg til å være frontperson og produsenten bak Gravdal Gangstaz, er «Storm» graffitikunstner, og driver plateselskapet FUTU RIST i Lofoten. Han står også bak den virtuelle «radiokanalen» Radio Lofoten på YouTube, som eksklusivt presenterer musikk med opphav i Lofoten. Storm bekrefter at mer urban musikk om kystkultur kommer, og at all musikken er produsert familiens 200 år gamle rorbu ved havet, i Lofoten.
– For tiden jobber jeg med et Ghetto House-musikkprosjekt under mitt internasjonale artistalias «AERIK KYLO». Dette er rapmusikk på engelsk over housemusikk. Og, så jobber jeg med lokale artister i Lofoten, deriblant «Nerri Fjæra» som er med på «Den store brennvinsdagen». Nerri Fjæra-rapper «Gunnar P.» er en av de beste låtskriverne jeg vet, og vi er helt på bølgelengde med innhold, flyt og humor. Ny musikk kommer! Og som vi alle vet: store ting skjer på små plasser.
Gravdal Gangstaz musikk er tilgjengelig på alle musikkstrømmetjenster globalt, og gangsterne kan følges på alle de store sosialemediekanalene @GravdalGangstaz .
Her kan du finne noen linker til «Den store brennvinsdagen (Peis På!) av Gravdal Gangstaz (Ft. Nerri Fjæra):
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=KT1UHzQoCqs
Spotify: https://open.spotify.com/track/6lF91rvl2ECNGldWachbRm?si=2e80b791bf094ba8