Hirtshals Yard.

Hirtshals Yard innstiller virksomheten etter nyttår

Styret og eierne av Hirtshals Yard har besluttet å innstille aktiviteten ved Hirtshals Yard tidlig i 2025 på grunn av synkende etterspørsel og behov for store nye investeringer i selskapets flytedokk. En stor del av virksomheten vil imidlertid fortsette i søsterselskapet Vestkajens Maskinværksted.

Publisert

Dokken ved reparasjonsverftet Hirtshals Yard har blitt for liten til å dekke kundenes behov, noe som gjør at verftet er i ferd med å miste sin relevans i markedet. Dette er grunnen til at styret og eierne av Hirtshals Yard har besluttet å gjennomføre en kontrollert nedleggelse av verftet etter nyttår. Nedleggelsen vil ikke påvirke pågående prosjekter, og deler av selskapets aktiviteter vil bli videreført i søsterselskapet Vestkajens Maskinværksted.

– Dette er en tung, men nødvendig beslutning. Etterspørselen etter dokkinger og ombygginger som passer til verftets kapasitet har vært synkende. Det har skjedd en utvikling mot større skip som vi ikke kan ta inn i dokken, så etter en lang og grundig gjennomgang av verftets muligheter, må vi konkludere med at verftet er i ferd med å miste sin relevans i markedet. Det ville krevd enorme investeringer å bygge en større dokk, og det er ikke mulig å finansiere denne kapasitetsutvidelsen, sier direktør Anders Hecht-Pedersen fra Hirtshals Yard, og fortsetter:

– Vi overholder naturligvis våre avtaler med eksisterende kunder og fullfører de prosjektene vi er i gang med. Vi tar imot nye ordrer så langt det er mulig. Samarbeidet med noen av de eksisterende kundene vil fortsette, men det vil skje innenfor rammene av Vestkajens Maskinværksted. Vi gjør alt vi kan for å sikre en ordentlig avvikling for kunder, leverandører og øvrige samarbeidspartnere.

Som en konsekvens av beslutningen om å stenge Hirtshals Yard, innleder verftets ledelse nå forhandlinger med de ansatte.

Den nåværende eieren av Hirtshals Yard, Hornsnes Invest, investerte i verftet da selskapet hadde økonomiske problemer i 2018. Målet var å støtte lokale arbeidsplasser i serviceindustrien i Hirtshals, og det lyktes. Men den strukturelle utviklingen de siste årene, hvor skipene har blitt betydelig større, har ført til at Hirtshals Yard er i ferd med å miste sin relevans i markedet.

Hjelper ansatte videre Eierne bak Hirtshals Yard ønsker å videreføre deler av verftets aktiviteter i Vestkajens Maskinværksted. Dette betyr at noen av de ansatte fra verftet mest sannsynlig vil bli tilbudt jobb hos Vestkajens Maskinværksted, som leverer service, vedlikehold, reparasjoner og spesialoppdrag innen fiskeflåten, handelsflåten og ulike industribedrifter. Selskapet har egen bedding og kan dermed utføre oppgaver innen skipsreparasjon og installasjon. Vestkajens Maskinværksted eies også av Hornsnes Invest, som fortsatt vil støtte god næringsutvikling på havnen.

– Nedleggelsen betyr dessverre at våre svært dyktige ansatte mister jobben sin. Vi prøver naturligvis å hjelpe de ansatte videre, og vi er svært optimistiske, for de er høyt kvalifiserte og dermed interessante for mange andre bedrifter. Samtidig forsøker vi å hjelpe våre lærlinger med en ny kontrakt, enten hos Vestkajens Maskinværksted eller hos kolleger i bransjen, sier Anders Hecht-Pedersen. Han ser både muligheter hos andre nordjyske verft og lokalt i Hirtshals, hvor det skjer en positiv utvikling blant eksisterende bedrifter på havnen, og hvor nye bedrifter stadig trekkes til Hirtshals.