Tobis
Tobisen graver seg ofte ned i sandbunnen med den spisse underkjeven sin.

Lite kunnskap om langsiktige konsekvenser for tobis

HI mener det er lite kunnskap om langsiktige konsekvenser av CO2-lagring på dansk sokkel. Tobisen i området er spesielt sårbar for lekkasjer og endringer i miljø.

Publisert

Havforskningsinstituttet (HI) påpeker at det fortsatt er begrenset kunnskap om de langsiktige konsekvensene av CO₂-lagring, særlig risikoen for lekkasjer og påvirkning på økosystemene.

Prosjektet Greensand Future som ligger på dansk sokkel skal lagre CO₂ med lokasjon bare kilometer fra viktige tobisområder sør i Norge. 

Tobis sliter med lav rekruttering og er sårbar for endringer i pH. Dette kan forverres ved CO₂-lekkasjer. Ny forskning viser også at lavt oksygennivå kan forsinke eller stoppe eggutviklingen hos tobisen.

Mer kunnskap, kartlegging og målrettede metoder er nødvendig for å sikre miljøet og redusere risikoen for skader.

Det skriver HI i en høringsuttalelse til Miljødirektoratet, på bestilling fra Nærings og fiskeridirektoratet.

Havforskningsinstituttets høringssvar oppsummert:

  • Tobis har over lengre tid opplevd lav rekruttering, noe som indikerer en allerede sårbar økosystemtilstand. Spesielt på Vikingbanken, har tidlige larvedriftsstudier pekt på at feltet er avhengig av egenrekruttering, hvilket gjør det spesielt utsatt for ytre påvirkninger.
  • Konsekvensutredningen burde også sette søkelys på larvetransport og spredning i «korridorer» som styres av strømmønsteret. Havstrømmene følger topografi (for eksempel Norskerenna» og eventuelle fronter mellom ulike vannmasser som atlantisk vann og kystvann).
  • Utredningen om seismiske undersøkelsene er ikke konkrete nok. I konsekvensutredningen er det ikke oppgitt nøyaktig når seismikken er planlagt, men rådet fra HI er å legge disse utenfor gyteperioden til fisk, dersom de overlapper med disse, eller befinner seg i såpass nærhet at lyden kan påvirke fiskens adferd under gyting.
  • Videre er HI opptatt av at det blir igangsatt overvåkingsprosjekter knyttet til slike anlegg generelt. I denne kunnskapsutredningen skisseres det et 5-årige program inkludert kartlegging før oppstart. I en slik overvåking er det viktig å få med relevante parametere på havforsuring sammen med oksygen og næringssalter. Dette er ikke beskrevet godt nok i konsekvensutredningen.