Sjømateksporten økte med en tredjedel i april
Norge eksporterte sjømat for 11,3 milliarder kroner i april. Det er en økning på 2,8 milliarder kroner, eller 33 prosent, sammenlignet med april i fjor.
I årets første fire måneder eksporterte Norge sjømat for 45,4 milliarder kroner. Det er en verdivekst på 25 prosent, eller 9,1 milliarder kroner, målt mot første tertial i fjor.
Høyere priser
– Høyere priser på viktige arter som laks, torsk, ørret og hyse er de største bidragsyterne til verdiveksten denne måneden, sier Børge Grønbech, konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd.
– Det er flere årsaker til de høye prisene, forklarer Grønbech, og lister opp:
¤ Matvarepriser øker kraftig globalt, dette bidrar til å løfte prisene også for norsk sjømat.
¤ Det er lavere tilførsel av viktige fiskeslag, både fra Norge og andre land.
¤ Gjenåpning av hotell og restauranter gir økt etterspørsel fra godt betalende kjøpere.
Lager mer mat hjemme
Under pandemien var det flere som lærte seg å tilberede mer sjømat hjemme. Denne trenden fortsetter for flere arter, også nå etter gjenåpning av samfunnet i viktige markeder.
– Det er fortsatt krevende å drive global varehandel. Dyrere innsatsfaktorer, energi- og drivstoffpriser som øker og mer krevende logistikk er noen av faktorene som bidrar til dette. Videre blir det utfordrende å bygge markeder ved så fluktuerende priser, selv om norsk sjømat står støtt, avslutter Grønbech