Blåskjellene langs norskekysten holder stand mener forskerne.

Blåskjellene holder stand langs kysten

Det kommer inn meldinger om at blåskjellene forsvinner. Men ifølge havforskerne ser de i dag blåskjell på de samme stedene som på 60-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Over hele landet kommer det meldinger om at blåskjellene forsvinner. Flest meldinger om fravær av blåskjell kommer fra sør og øst i landet. Men i følge dataene fra overvåkingsprogrammet for blåskjell, så er blåskjell fremdeles vanlig langs kystlinjen av Norge. Det melder havforsker Tore Strohmeier, som forsker på blåskjell og andre skjell.

Når Strohmeier og forskerkollegaene er ute for å hente inn data, ser de skjell på fleste stedene som ble kartlagt på 60-tallet. Og selv om overvåkingen er mer omfattende i dag, så kan de fremdeles sammenligne tilstedeværelse av skjell.

– Vi vet at flere bestander i Atlanterhavet er i endring, men i dag er blåskjell vanlig og tidvis dominerende i tidevannsonen langs norskekysten, sier Strohmeier i en artikkel som nylig er publisert på HI sin nettside.

Forskerne har mye dokumentasjon å vise til. Siden 2021 har de årlige hentet inn registreringer fra mer enn tusen stasjoner fordelt på Østlandet, Agder, Vestland og Troms. Og målet har vært å etablere tidsserier for å se om forekomsten endres over tid.

Havforskeren forteller også at det er variasjoner i forekomstene mellom regioner. Han slår fast at de ofte finner større og mer stabile bestander i indre deler av ferskvannpåvirkede fjorder og på bølgeutsatte lokaliteter. De ser også at blåskjell er mer vanlig fra Rogaland og nordover sammenlignet med sør- og østlandet.

– Det viktigste vi kan gjøre nå, er å overvåke disse over tid, slik at vi kan forstå hvordan bestandene svinger naturlig og om de er i endring, Strohmeier.

Overordnet viser overvåkingen at det er skjell på de fleste plassene som blir sjekket – og selv om forskerne er helt klare på at de ikke forsvinner, så vil de fortsette å undersøke hvordan det går med dem.