Slik tar du best vare på blåkveite
Denne sommeren har bydd på fantastisk vær i nord, og selv om badetemperaturen i havet fortsatt kjennes kald ut for oss, er den veldig varm for fisken som lever på store havdyp, melder Råfisklaget.
I følge Havforskningsinstituttet sine snittmålinger er overflatetemperaturen i havet mellom 7 og 10 grader. Mange fiskebåter bruker vann fra havet under fiske. Derfor er det ekstra viktig å sørge for at fisken kjøles om bord umiddelbart etter opptak, enten med is i containerne eller RSW i rommet, er rådene fra Norges Råfisklag.
- Blåkveita lever i temperaturer under 4°C og de fysiologiske prosessene er tilpasset den temperaturen. Utsettes den for varmere temperaturer enn dette, etter at den er død, starter nedbrytningsprosessene med en gang. Kjøling er det eneste som kan bremse dette, påpeker Jonette Braathen i Råfisklagets kvalitetstilsyn.
Råfisklaget har en rekke tips til riktig håndtering og kjøling av blåkveite:
- Fyll ca. 20 % is i containerne før du forlater havna.
- Når fisket starter fyller du litt vann i containeren (ikke mer enn 10-20 liter pr. container) for å få litt saltholdighet i isen, slik at isen ikke klumper seg.
- Bløgg kveita og la den blø ut i sjøvann.
- Send blåkveita ned i containeren - oppå isen/vannet.
- Når containeren er passelig full av kveite, etterfyll med vann. (minst like mye som ble fylt da fisket startet).
Det som skjer da er at isen tiner under kveita. Fordi kveita er tyngre enn vann (den mangler svømmeblære og legger seg tett mot bunnen), presses smeltevannet opp mellom kveitene. På denne måten blir all fisken avkjølt. Det er alltid bevegelse ute på havet, båten ruller og det bidrar til fordeling av kjølevannet mellom kveita, forklarer Råfisklaget.