Sjømatkonferansen 2023: Vil bli like stor som Arendalsuka
Med fisk som verktøy er ambisjonene skyhøye i Lofoten.
Mandag 28. august settes sjømat på dagsorden på Leknes i Lofoten. Da
arrangeres «Sjømatkonferansen i Lofoten» for første gang. Målet er å skape en arena for samfunnsdebatt som er like stor og viktig som Arendalsuka.
– Hvorfor ikke!?
Spør styreleder i Vest-Lofoten Næringsforening, Sten Roger Sandnes – og svarer selv:
– Hvorfor skulle ikke vi i Lofoten, som har fiskeritradisjoner ingen kan måle seg med, klare å skape å skape en debattarena for sjømat som er like god som de beste? Hvis ikke vi gjør det, er det noen andre som tar den posisjonen.
Ministeren kommer
Det er med andre ord ingenting i veien med ambisjonene til Sandnes og hans medspillere, som på mandag arrangerer sjømatkonferansen. Det kan man se av deltakerlisten:
Bjørnar Skjæran, fiskeri- og havminister
Espen Jacobsen, avdelingsleder Fiskebåt
Theo Amandus Krogstad, leder Nordland Natur & Ungdom
Aina Valland, kommunikasjon og samfunnskontakt Lerøy
Svein Ove Haugland, adm.dir. Råfisklaget
– Sjømat er, og har alltid vært, viktig for Lofoten og landet vårt. Riktig forvaltet vil en bred og mangfoldig sjømatnæring fortsatt være bærebjelken i utviklingen av Norge som en bærekraftig kystnasjon, sier Kristel Pedersen, som er fungerende leder av Sjømatutvalget Vest-Lofoten.
Det store bildet
Fiskeriminister Bjørnar Skjæran stiller altså i spissen for et solid lag med ressurspersoner fra fiskerinæringen, og arrangørene har med hensikt snekret sammen et program som viser hele bredden i norsk sjømatnæring.
– Det er bare to uker til kommunevalget, så vi trengte ikke å overtale fiskeriministeren til å komme. Og i alle beskjedenhet; vi synes vi har interessante problemstillinger på dagsorden, og mener konferansen både vil gi informasjon og kunnskap. Vi skal vise det store bildet av sjømatnæringen. Derfor omfatter programmet omfatter laks, hvitfisk, hval og tare. Tang og tare er akkurat kommet inn i fiskeeksportloven og vil være en viktig norsk ressurs i fremtiden, sier Pedersen.
Unge stemmer
Målet med sjømatkonferansen er å se fremover, ikke så mye bakover – og da er rekrutteringen til sjømatnæringen et viktig perspektiv å ha med seg.
– Vi skal slippe unge stemmer til, både ungdommer som allerede driver fiske og ungdom som er under utdanning innen sjømatsektoren. Det er disse som er vår fremtid, sier Kristel Pedersen, som har det praktiske ansvaret for sjømatkonferansen og skal lede den sammen med kommunikasjonssjef Øyvind Haram i Sjømat Norge.
Arena for samfunnsdebatt
Sjømatkonferansen er en viktig del av arrangementet Høstvekka, som også inneholder en konferanse om samferdsel, en idrettskonferanse, reiselivsdebatt, debatt om grønn vekst og bærekraft og en sykehuskonferanse.
– Alt dette er viktig for alle oss som bor langs kysten. Vi klarer ikke å skape «bo og bli- lyst» i Nord-Norge hvis vi ikke har bærekraftige arbeidsplasser, gode veier og sykehus som gir oss trygghet. Og sjømat er en sentral del av vekst og utvikling, mener Sten Roger Sandnes.
– Derfor bør fiskeriministeren prioritere dere?
– Han tør nok ikke annet, hehehe. Vi har mange sterke sjømataktører med oss når vi inviterer ministeren hit, og vi er glade for at han kommer.
Ser frem mot 2025
Men sjømatkonferansen 2023 er bare første skritt mot å nå de hårete målene Sten Roger Sandnes og næringsforeningen har satt seg. Han kommer akkurat fra Arendalsuka, der han har hatt møter med arrangørene:
– Vi har ikke tenkt å kopiere dem, men det er alltid smart å lære av de beste. Vi går vår egen vei, men vi er ikke redd for å tenke stort. På Arendalsuka 2024 skal vi fra Lofoten stille med egen stand, og når vi i valgåret 2025 har vårt eget arrangement, så skal vi være på god vei mot målet, sier han til Kystmagasinet.