FORBEREDER SEG PÅ STORINVASJON: I forrige uke ble fella satt ut i Storelva av Berlevåg jeger- og fiskeforening. I følge leder Geir Kristiansen har den allerede fungert over all forventning. – Men det er først under neste forventede storinvasjon av pukkellaks til neste år, at vi forventer storfangst, sier han.

SE VIDEO: Med denne fella skal villaksen reddes fra pukkellaksen

Troll systems AS i Bodø har oppfunnet et system som de mener skal kunne fange og stoppe pukkellaksen i norske elver.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble fella pakket ned og sendt til Berlevåg, der den ble montert opp i Storelva i Berlevåg for utprøving, for første gang.

SE VIDEO NEDERST I SAKEN

Kunstig intelligens

Laksefella baserer seg på ny og grensesprengende teknologi.

– Dette er et viktig prosjekt for å forsøke å redusere invasjonen av pukkellaks i norske elver, sier daglig leder Rune Rørstad hos Troll systems til Kystmagasinet.

Det er kinesiske Huawei som står for teknologien bak, og Simula Consulting i Oslo som står for programmeringen, altså den kunstige intelligensen, som brukes i fiskefella. Troll Systems AS ble valgt av Huawei for å bygge en prototype i 2021 for å utvikle kunstig intelligens til et kamerasystem for å gjenkjenne uønskede arter som pukkellaksen er.

– I 2022 ble vi igjen engasjert av Huawei for å designe og bygge en komplett fiskefelle for å sortere ut uønsket fisk.

HIGH-TECH: Daglig leder Rune Rørstad ser på kameraet som ved hjelp av kunstig intelligens fra teknologigiganten Huawei plukker ut de forskjellige artene i elva, og sorterer dem. Også oter og andre dyr blir sortert.

Stort behov

Pukkelaksen har en 2-årig livssyklus og den neste store invasjonen kommer i 2023.

– Da vil det være behov for mange fiskefeller til norske elver. 2023 er ventet å bli det største invasjonsåret hittil. Da kommer all yngelen som gikk ut i elvene i år, tilbake som fullvoksne for å gyte.

Fella sorterer ut villaksen, og sender den videre opp igjennom elva for å gyte.

– Mens alle uønskede arter stoppes. Det gjelder rømt oppdrettslaks så vel som pukkellaks.

– Fella vår er rett og slett en slags biometrisk passkontroll for alt som er i elva.

FELLA: Slik ser fella ut under montering. Den kan betjenes av kun èn person, som sørger for å ta ut og ettersortere fisken.

Gitter og kamera

Måten fella fungerer på, er tilsynelatende enkel. Fella monteres ut i elva slik at elva sperres med et fint gitter.

– Så svømmer fisken gjennom en tunnel med et kamera i. Der blir den indentifisert som en ønsket eller uønsket art, og sortert. De artene som er ønsket sluses ut og for fortsette, mens for eksempel pukkellaksen sluses inn i et fangstbur. Der står det en røkter, som manuelt sorterer ut artene og eventuelt avliver dem som ikke er ønsket.

Det er altså fortsatt behov for noe manuelt arbeid.

– Ja, men det er betydelig redusert i forhold til tidligere.

– Fått mye respons

Responsen fra elveeiere har ikke latt vente på seg.

– Det har vært mye interesse for fella vår. Pukkellaksen er jo et kjempeproblem. Testene foregår altså i Storelva. Og alt går som planlagt foreløpig.

– Det er jo ikke noe særlig pukkellaks i elva ennå, den kommer normalt i månedsskiftet juli/august. Og i år er det partallsstammen som kommer. Den er betydelig mindre enn oddetallsgenerasjonen, sier Rørstad.

Troll systems har i dag 13 ansatte, og oppdraget med laksefellene skaper betydelig aktivitet for selskapet.

– Dette er en stor jobb for oss. Det mest spennende er at det er mange elver i Norge som ønsker seg et system for å stoppe laksen. Så håper vi at de vil vurdere fella vår, avslutter han.

FØRST I VERDEN: Troll systems i Bodø mener de har skapt en verdensnyhet med laksefella si. – Den kan sortere ut alle arter, ikke bare laks, sier daglig leder Rune Rørstad til Kystmagasinet.

Bedre enn forventet

I Berlevåg er man svært fornøyd med fella som er til utprøving.

– Vi er i gang med å prøve ut fella nå. Det går veldig bra, og den fungerer etter intensjonene, sier leder Geir Kristiansen i Berlevåg jeger- og fiskeforening til Kystmagasinet.

Etter ei ukes drift er han svært fornøyd med det han har fått se.

– Den fungerer faktisk bedre enn vi hadde forventet, Vi må selvsagt gjøre noen små justeringer til høsten når vi tar den opp, men den fungerer veldig bra. Det blir spennende å se til neste år, men vi er brennsikre på at fella vil fungere, både her og i andre elver, skryter Kristiansen.

Fangsten skal bli mat

Han forventer at det er neste år den neste store invasjonen vil komme.

– Da sier forskerne at vi kan risikere ti ganger så mye pukkellaks i elva som i fjor. Pukkellaksen har en vanvittig overlevelsesevne.

Hva som skal skje med laksen de stopper, har de allerede funnet ut av.

– Vi har avtale med Russelaks AS i Vadsø om å levere fisken til dem. Så den blir nok mat, avslutter han.

KUNSTIG INTELLIGENS: Dette er en av flere videoer som viser hvordan fella fungerer i praksis.