Historisk høye klippfiskpriser - sterk måned også for saltfisk og tørrfisk
Eksportverdien for klippfisk av sei økte med 25 prosent i august, til totalt 218 millioner kroner. Samtidig økte eksportvolumet med 27 prosent, til 4 800 tonn.
Det melder Sjømatrådet i sin augustrapport.
God august for klippfisk
- Norge eksporterte 7 668 tonn klippfisk til en verdi av 506 millioner kroner i august
- Verdien økte med 94 millioner kroner, eller 23 prosent, sammenlignet med august i fjor
- Det er en vekst i volum på 20 prosent
- Portugal, Kongo-Brazzaville og Brasil var de største markedene for klippfisk i august
Eksportverdien for klippfisk av sei økte med 25 prosent i august, til totalt 218 millioner kroner. Samtidig økte eksportvolumet med 27 prosent, til 4 800 tonn.
For klippfisk av torsk økte eksportverdien 27 prosent, til totalt 236 millioner kroner, mens eksportvolumet økte 12 prosent, til totalt 2.000 tonn. Eksportvolumet for klippfisk av torsk har nå økt i tre måneder på rad.
Størst vekst til Portugal
– Portugal, som er vårt største marked for klippfisk av torsk, hadde størst verdivekst i august, med en økning i eksportverdi på 35 millioner kroner, eller 24 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.
Eksportvolumet til Portugal endte på 1 584 tonn, noe som er 10 prosent høyere enn samme måned i fjor. Av dette var 1 516 tonn klippfisk av torsk.
Hittil i år er eksportvolumet for klippfisk av torsk til Portugal 10 prosent lavere enn i fjor, mens vårt nest største marked Brasil har en vekst på 7 prosent.
Historisk høye klippfiskpriser
Utviklingen i hjemmekonsumet i Portugal viser i likhet med eksportvolumet en nedgang i år. Selv om klippfiskprisene i dagligvarehandelen har falt noe siden slutten av fjoråret, er de fortsatt på et historisk høyt nivå.
– Dette bidrar til å dempe konsumet. Utekonsumet har imidlertid tatt seg opp, og både i mai og juni var det en vekst sammenlignet med samme periode i fjor. Det kan ha en sammenheng med at turismen i Portugal fortsetter veksten som vi har sett gjennom hele året, sier Norges sjømatråds utsending til Portugal, Trond Rismo.
Sterk måned for saltfisk
- Norge eksporterte 1 026 tonn saltfisk til en verdi av 76 millioner kroner i august
- Verdien økte med 20 millioner kroner, eller 36 prosent, sammenlignet med august i fjor
- Det er en vekst i volum på 7 prosent
- Portugal, Canada og Italia var de største markedene for saltfisk i august
Portugal hadde størst verdivekst denne måneden, med en økning i eksportverdi på 21 millioner kroner, eller 72 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
Eksportvolumet til Portugal endte på 530 tonn, noe som er 21 prosent høyere enn samme måned i fjor.
Volumvekst for tørrfisk
- Norge eksporterte 226 tonn tørrfisk til en verdi av 20 millioner kroner i august
- Verdien falt med 1 million kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med august i fjor
- Det er en vekst i volum på 74 prosent
- Mexico, Nigeria og Italia var de største markedene for tørrfisk i august
Hovedårsaken til veksten i volum i august var en kraftig økning i eksporten av tørket filet av lange, hvor nesten alt gikk til Mexico. Hele 177 tonn tørket filet av lange ble eksportert til Mexico i forrige måned.
Eksporten til Mexico økte mest
– Dette gjør også at Mexico er det markedet som hadde størst verdivekst for tørrfisk i august. Økningen var på 11 millioner kroner, eller 547 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.
Eksportvolumet til Mexico i august er 607 prosent høyere sammenlignet med samme måned i fjor.
Kraftig volumnedgang for tørrfisk av torsk
Eksportvolumet av hel tørrfisk av torsk var kun på 12 tonn i august, en nedgang på hele 86 prosent, fra 83 tonn i fjor. Italia var som vanlig største destinasjon, med 7 tonn og en eksportverdi på 2,2 millioner kroner.
– Det lave eksportvolumet for tørrfisk av torsk i august kan tyde på at lagrene fra fjorårets produksjon nå er mer eller mindre tomme. Eksporten av årets produksjon vil starte for fullt i månedene framover, forklarer Brækkan.