Sjømatbedriftenes brev om juks skaper reaksjoner
Mange fiskere ser med forundring på Sjømatbedriftene sine svært sterke antydninger om juks ved salg av fersk norsk fisk på auksjonene i Danmark. Flere fiskere mener er at saken i første rekke dreier seg om norske kjøpere som ikke vil betale markedspris for fisken.
En av pionerene som har levert fisk i lengst tid til Danmark, August Fjeldskår som har båtene «Nesegutten» og «Nesejenta», avviser tvert at det foregår noe juks.
- Vi holder til på Lindesnes. Her har vi vårt eget mottak. Om vi ikke benyttet muligheten som ligger i nærheten til Danmark til å selge fangsten til best mulig pris, ville vi bryte Fiskerioverenskomsten (§ 6 i overenskomst inngått med Norges Fiskarlag. Red anm.) om vi ikke sørget for å få best mulig betalt for fangsten og derved kunne tilby mannskapet en god lott, sier August.
Mange mottak sender fisk til Danmark
Kystmagasinet har tidligere skrevet om prisene ved danske auksjoner. De er normalt, om ikke alltid, en hel del høyere enn prisene som betales for fisk. Etter hvert har det blitt en rekke mottak som sender fisk til Danmark. Blant disse er Domstein, Fonn Egersund og K Fisk på Karmøy, og flere andre. Årsaken til at fisk sendes til danske auksjoner av både redere og fiskemottak er pris.
Kan få dobbel pris i Danmark
- Det er ofte fiskere som leverer i Danmark får dobbelt så høy pris for fisk som de ville fått i Norge. Hadde det norske markedet betalt prisen fisken er verdt i Europa, ville norske fartøy levert i Norge. Det er bare en grunn til at ikke all fisken sør for Karmøy blir levert direkte på auksjon i Danmark. Det er skyldes mobilitet og lokalpatriotisme. I Norge, og især i Sør-Norge, er det vedtatt at fisker skal ha en lav andel av markedspris. Dette er en skam, og et forsøk på å skaffe seg billig fisk, sier Alf Erik Ulland på Hidra utenfor Flekkefjord til Kystmagasinet.
Ulland fisker med 15-metringen «Havsund» som fisker med reketrål, makrelldorg og snurrevad etter torsk, sei, makrell, sild og reker.
De skulle skamme seg
Den danske fiskebåtskipperen, og tidligere utnevnt som Årets Fisker i Danmark, kommenterer brevet til Sjømatbedriftene på gruppen Fiskerinytt Skagerak slik:
- Når dere har et system som ikke belønner kvalitet, så skal de som leverer toppkvalitet som Kim R. Johannessen, Bjørn Wilhelm Kjellby og August Fjeldskår som alle oppnår topp priser på auksjonen i Hanstholm anklages for juks, fy søren de skulle skamme seg!, skriver Hald.
Rasmus Hald mener også at de danske auksjonsprisene er med på å holde oppe de norske minsteprisene i sør. Dette bekrefter Ulland som sier at Fiskehav (tidl. Skagerakfisk og Rogaland Fiskesalslag) tar hensyn til prisene ved danske auksjoner når de fastsetter minstepriser.
Skaper reaksjoner i Danmark
Også i Danmark har brevet fra Sjømatbedriftene fått oppmerksomhet. Til nettavisen Nordsøeposten sier auksjonarius Finn Møller ved Hirtshals Fiskeauksjon: Mistankene om juks med norsk fisk som sendes til danske auksjoner kan relativt enkelt avvises.
- All fisk som er landet i Norge og som sendes til danske fiskeauksjoner, er gjenstand for en rekke kontroller og registreringer. I Norge blir fangstene jevnlig kontrollert av Kystvakten (skal være Fiskeridirektoratet red.anm), og fiskemottakene blir kontrollert av Mattilsynet, sier Finn Møller.
– Først losses fisken på et lokalt fiskemottak. Deretter utstedes fangstbevis etter EUs regler, og ved ankomst til den danske grensen kontrolleres disse av to instanser. Først av det danske tollvesenet, og deretter av IUU-enheten under det danske Veterinær- og Fødevarestyrelsen, som er den danske næringsmiddelkontrollen, legger Finn Møller til.
- IUU-enheten velger fortløpende partier for en mer detaljert inspeksjon. På fiskeauksjonene blir partiene jevnlig kontrollert av Dansk Fiskerikontroll, som er en del av det danske Fiskeristyrelsen (tilsvarende det norske Fiskeridirektoratet). Etter at fisken er auksjonert foretas oppgjør direkte med de lokale fiskemottakene, hvoretter de enkelte fartøyene må forventes å få sitt oppgjør, forklarer Møller.
Ifølge Møller er den norske fisken som importeres for salg på auksjon underlagt hele fem kontrollinstanser, to norske og tre danske. Han er klar på at det ikke kan forekomme juks med fisken når det selges i Danmark.
I intervjuet med Nordsøposten, legger han til at det aldri ville vært mulig å selge norsk fisk om det ikke var for at den ble betalt best pris. Det gjelder for både danske og norske fiskefartøy. Problemstillingen som nevnes med mangel på råvarer er kanskje mer et politisk dilemma enn noe som kan tilbakeføres til juks, mener Møller.