«Ruth» forlot irsk havn uten å losse
Den danske pelagiske tråleren «Ruth» forlot i forrige uke den irske fiskerihavnen Killybegs uten å losse en fangst med kolmule. Årsaken var et plutselig krav om å veie fangsten uten vann på kaien, noe som ville ødelegge muligheten for å bruke fisken til konsum.
For kjøperen av fisken, Sean Ward Fish Exporters, innebar situasjonen at de mistet cirka 1200 tonn som skulle fryses, og et stort antall arbeidere måtte sendes hjem. Nå frykter irske mottak som fryser kolmule for konsum, at utenlandske båter skal la være å gå til irsk havn.
Det er standard prosedyre at fiskerimyndighetene i ulike land foretar kontrollveiinger av fangster fra skip. Problemet her var at kontrollveiingen ville foregå ved at alt vann ble silt fra fangsten, som så måtte håndteres uten vann ved overføring til fabrikken.
Ifølge Brendan Byrne, leder for Den Irske Assosiasjonen av Fiskeforedlere og eksportører, ville kontrollen av kolmulen vært ødeleggende for kvaliteten på fisken. Kolmule er en relativt liten fisk og er svært delikat, og derfor trenger den å bli håndtert skånsomt om den skal brukes til konsum, skriver nettstedet rte.ie.
Ifølge Byrne ble reglene for veiing av slike fangster endret av irske Sea Fisheries Protection Agency (SFPA) uten forhåndsvarsel. Det skjedde også uten at det har skjedd noen endring i EU sitt regelverk.
Frykter at arbeidsplasser går tapt
Organisasjonen er sterkt kritisk til det som skjedde, og opplyser at det er flere utenlandske fartøyer som har opplyst at de ikke vil losse i Irland. Ved Ward Fish Exporters ble fem produksjonslinjer som skulle forelde kolmule stengt ned og 64 ansatte sendt hjem.
Totalt er det 450 ansatte ved irske mottak som fryser kolmule for eksport. Det aller meste av kolmulen blir eksportert til afrikanske markeder.
Om utenlandske fartøyer slutter å losse kolmule til konsum i Irland, vil det også ramme andre bedrifter som yter service til disse fartøyene, som blant annet reparasjoner av nøter og motorer. Det vil også være negativt for restauranter og butikker i små lokalsamfunn som Killybegs.
Hevder at fisken ikke ville ødelegges
SFPA hevder at Ruth ble tilbudt å bruke en industriell vannseparator som ville bevare kvaliteten på fisken. Men Ifølge Byrne finnes det ikke noen slik vannseparator i Killybegs.
Bakgrunnen for hendelsen er også å finne i bekymring i EU-kommisjonen over manglende kontrollrutiner ved landing av pelagisk fisk i Irland.
Etter hendelsen, som skjedde onsdag 30. april, har to norske fartøy solgt sine fangster til Sean Ward Fish Exporters. Fredag kjøpte de en fangst på 900 tonn av «Talbor», og søndag 1425 tonn av «M.Ytterstad». Totalt har tretten kolmulefangster blitt lagt ut for salg, eller solgt fredag, lørdag og søndag. Alle har blitt tilbudt irske kjøpere, hvilket tyder på at norske fartøy ikke er skremt av hendelsen.
OPPDATERING: Søndag kveld har også Ingrid Majala, som er leiefartøy for Havsnurp, solgt en fangst til Sean Ward Fish Exporters.