Reddet fiskebutikken fra nedleggelse: Fiskehandleren fra Kabul
Asif Mohammadi (47) fra Helmandprovinsen i Afghanistan hadde knapt sett en fisk da han kom til Norge i 2003. Nå driver han Fiskebua i Mo i Rana.
Når Kystmagasinet møter ham i butikken sin, står han sammen med de ansatte og fileterer sei som om han aldri skulle ha gjort annet. På folkemunne fikk han raskt kjælenavnet «Fiskehandleren fra Kabul», inspirert av boksuksessen «Bokhandleren fra Kabul», skrevet av forfatter Åsne Seierstad i 2003.
Muligens Norges eneste
Asif Mohammadi er et sjeldent syn i Norge. Kanskje det sjeldneste.
– Så vidt jeg vet er jeg den eneste innvandreren i Norge som driver fiskebutikk. Mange innvandrere driver matbutikker eller restauranter, men akkurat dette er en veldig typisk norsk bransje, sier han.
Foreldrene døde for mange år siden, og han har ikke mye slekt igjen i Afghanistan.
– Men hadde foreldrene mine sett meg, vet jeg at de hadde vært stolt over hva jeg har fått til.
Store kontraster
Overgangen fra et liv i provinshovedstaden Lashkargah i den sørlige Helmandprovinsen i Afghanistan til Gruben i Mo i Rana kunne knapt vært større. Afghanistan har som kjent ingen kystlinje, og det er hundrevis av kilometer gjennom nabolandene Pakistan eller Iran til det Indiske hav, som er nærmeste hav.
– Jeg vokste opp i et område der det ikke spises noe fisk, og hadde null bakgrunn fra fiskebransjen, ler Mohammadi bekreftende.
Også befolkningsmessig er kontrasten stor. Lashkargah har i følge ham selv over 700.000 innbyggere, mot Mo sine 30.000.
Skulle bli apoteker
Mohammadi kom til Norge som asylsøker fra et krigsherjet land. I dag er han gift med en dame fra hjemlandet Afghanistan, og sammen har de to barn. En gutt på ti år og ei jente på åtte. Da han først ankom Norge, bodde han fem år i Vadsø. Der gjennomførte han norsk grunnskole, før han flyttet til Helgeland.
– Opprinnelig hadde jeg tenkt å bli apoteker. Men slik gikk det altså ikke.
Ble kastet inn i det
Fiskebua ligger midt i sentrum av Mo, og er godt innarbeidet etter mange års drift. Mens vi snakker, ringer telefonen i ett om leveranser av salt uer og desslike, og et jevnt sig av kunder er innom. Veien for Mohammadi inn i fiskebransjen er like tilfeldig som den er spesiell. Inntil 2017 var butikken drevet av et lokalt ektepar.
– I 2013 ble jeg kontaktet av den tidligere eieren, Rolf Skjærvold, mens jeg var og handlet på butikken. Han spurte om jeg var interessert i å prøve meg på jobb hos ham. Det var jeg selvsagt, og jeg begynte nokså umiddelbart.
Ante ikke forskjell på torsk og kveite
Som sagt så gjort. Mohammadi begynte i lære, og læringskurven var bratt.
– Jeg ante ikke forskjell på skrei eller kveite, lever eller rogn. Etter å ha jobbet en stund, lærte jeg meg faget, og da eieren var på utkikk etter en etterfølger, tilbød han meg å overta butikken. I 2017 overtok jeg 51 prosent av aksjene, og året etterpå tok jeg helt over. Det var mye jobb med å skaffe penger og lån til kjøpet, men jeg hadde en fantastisk støttespiller i Rolf, og alt gikk i boks til slutt.
Selv to år med koronapandemi tok ikke knekken verken på butikken eller på pågangsmote.
– Vi merket ikke noen nedgang i omsetningen i forbindelse med koronaepidemien. Tvert i mot økte omsetningen med 10-15 prosent. Så vi var en av de heldige bransjene.
– Fantastisk flink
Tidligere eier Rolf Skjærvold er svært fornøyd med sin arvtaker.
– Asif er fantastisk flink! Ærlig og arbeidssom. Jeg så etter bare noen uker at dette var rett mann til å overta. Han ser ingenting ulikt, og har klart å balansere driften av butikken med å ivareta familien sin, sier Skjærvold.
Etter å ha jobbet med butikken hver dag i 27 år, begynte den tidligere eieren å kjenne at det tok på kreftene.
– Jeg kjente på at jeg var sliten og burde gi meg. Asif har reddet fiskebutikken på Mo, det er det ingen tvil om, avslutter han.