Kristian Sandtorv mente temperaturen må opp i diskusjoner mellom fiskere og forskere.

– Jeg blir helt oppgitt

Representanter fra fiskerinæringen og forskning møttes for å diskutere fiskerbestander og kutt i støtten til Havforskningsinstittuet.

Publisert Sist oppdatert

På nest siste dag av One Ocean Week var det invitert til diskusjon på Universitetet i Bergen. Til stede var leder i Pelagisk Forening og reder Kristian Sandtorv, Geir Huse fra HI og professor Katja Enberg fra UiB. Ordstyrer var journalist i fiskeribladet Kjersti Sandvik.

Geir Huse, Katja Eberg og Kristian Sandtorv diskuterte situasjonen for fiskebestandene under One Ocean Week 2025.

Kristian Sandtorv fremhevet viktigheten av uenighet mellom fiskerne og forskerne, og mente temperaturen i diskusjonene om kvoter og bestander må opp. Han var også sterk kritisk til kuttene i støtten til HI.

– Vi har sagt til politikerne at de ikke må kutte i støtten til HI. Jeg blir helt oppgitt når Havforskningsdirektøren (Nils Gunnar Kvamstø) sier at de har full kontroll og tar kuttene som de kommer, for det har de ikke. Nullkvote på tobis og lodde, nedgående makrellbestand, og usikkerhet om overlevelsen til sildebestanden. Og så kuttes toktene. 

Kristian Sandtorv, daglig leder hos Havdrøn AS og leder i Pelagisk Forening.

Avdelingsleder for marine økosystemer og ressurser hos HI Geir Huse, sier de tilpasser seg kuttene.

– Nå er marsjordrene at offentlig sektor må kutte. Så vi må jobbe med å bli smartere. Måten vi kan gjøre det er å bruke mer av fiskeridataene fra flåten, vi jobber også med å teste ubemannede båter, ROV og flygende droner til telling av hval. 

Geir Huse fra HI og professor Katja Enberg fra UiB.

Katja Enberg pekte på en publikasjon fra som viste at forskningstokt annethvert år i stedet for hvert år kan gi nesten like gode data. Hun mente dette kunne være et mulig virkemiddel.

Hval

Kristian Sandtorv dro frem at sjøpattedyr spiser mye større mengder av flere fiskebestander enn det som fiskes. 

– Elefanten i rommet er sjøpattedyr, politikere eller forvaltning vil ikke ta i det. Det sier seg selv at om de største rovdyrene får lov til å vokse opp, og vi skal høste av de minste, så går ikke næringskjeden rundt. Vi kan ikke la sjøpattedyrene få overta maten til mennesket.

UiB-professor Enberg hadde forståelse for Santvedts poeng, men påpekte at noen må kjøpe det man fanger.

Professor Katja Enberg, nestleder ved Institutt for Biovitenskap hos UiB.

– En utfordring der er markedet, spesielt utenfor norge er det veldig mange som ikke vil spise f.eks. hval. 

– På hval tar vi jo ikke opp kvotene i det hele tatt. Men det er klart Kristian har et poeng. Hvalbestandene i våre havområder tar for seg utrolig mengder med fôr, istemte Geir Huse.

Journalist i Fiskeribladet Kjersti Sandvik var ordstyrer.