Det gjenstår vel 150.000 tonn av sildekvoten for høstfisket etter arten.

150.900 tonn gjenstår til høstfisket av sild

Året startet med godt sildefiske i nord, og i den nest siste uken av februar rapporterte Norges sildesalgslag at silden befant seg uvanlig langt nord på den tiden, noe som skapte spenning rundt hvor hovedområdet for gytingen ville være i år.

Publisert Sist oppdatert

Havforskningsinstituttet gjennomførte som kjent et gytetokt fra 15. februar til 3. mars, som viste at mesteparten av silda var å finne utenfor Lofoten og Vesterålen – tilsvarende som i fjor. Det er altså fortsatt lite sild å finne på de tradisjonelle gytefeltene sør for Røstbanken.

Den siste sildefangsten i nord ble registrert i første uken av mars, og det gjenstår nå 150.900 tonn til høstfisket av sild, skriver Sildesalgslaget i sin ukesrapport. Det har vært en rolig uke på sjøen med få innmeldinger, noe som gitt laget en fin anledning til å ta et tilbakeblikk på hvordan året har gått så langt. Det er dette det handler om i Fiskets gang for forrige uke.

Når det gjelder kolmulefisket så startet det godt allerede i uke 4, først i EU-sonen utenfor Irland, hvor fiskerne rapporterte om brukbare fangster. Senere kom fisket i gang også i internasjonalt farvann hvor det ble svært godt fiskeri til tross for utfordrende værforhold, og noen perioder med lange tauinger med labert resultat.

Den siste uken av februar skilte seg ut med nesten 80.000 tonn kolmule innmeldt, og over halvparten av årets kvote på 406.000 tonn var da fisket. Per nå er 302.700 tonn kolmule tatt, og det gjenstår cirka 85.700 tonn av kvoten. Fisket er ferdig i EU-sonen og Sildesalgslaget forventer litt fiskeri om et par uker i Færøysonen. 

Noen båter fisket nordsjøsild i norsk sone i løpet av uke 4–5, men denne sesongen er ventet å starte for alvor i slutten av mai. Og kvoten for norske fartøy er i år på 114.800 tonn, melder laget. De har også med noen ord om makrellen, blant annet at det har vært noe makrellfiske vest av Shetland i vinter. Makrellen har holdt god kvalitet, etterspørselen har vært stor, og prisene gode.

Norges sildesalgslag ser nå fremtil at kystfisket av makrell skal starte i nord i starten av juni, og ellers langs kysten før hovedsesongen begynner i august. I fjor startet denne allerede i uke 31, tre uker tidligere enn normalt, med gode størrelser på makrellen. Forhåpentligvis blir det samme tilfelle i år, tror laget.

Sildesalgslagt benytter ellers en rolig periode til å videreutvikle E-innmeldingssystemet, som de nylig åpnet for innmeldinger av mel/olje-fangster for kolmule, tobis og øyepål. Målet er å inkludere flere fiskeslag i denne løsningen fremover.